Hulp bij verplaatsingen

Heb je hulp nodig bij verplaatsingen? Zowel De Lijn, de NMBS als de MIVB in Brussel bieden ondersteuning aan personen met een handicap of een chronische ziekte. Dat kan gaan van een financiële tegemoetkoming tot begeleiding.

Ook als je geen gebruik kan maken van het regulier openbaar vervoer zijn er een aantal oplossingen, zoals de Minder Mobiele Centrale, de Dienst voor Aangepast Vervoer of taxicheques. Vraag zeker ook na bij je ziekenfonds of zij een aanbod hebben.

Kan je geen gebruik maken van het openbaar vervoer?


Dan kan je terecht bij een Dienst voor Aangepast Vervoer of bij de Minder Mobielen Centrale. Ga ook eens na of je gemeentebestuur taxicheques biedt. Vraag tenslotte zeker ook bij je ziekenfonds of zij een aanbod hebben.

Gratis of goedkoper met de bus

Mensen met een handicap hebben recht op een gratis jaarabonnement van De Lijn.

Een aantal andere groepen, waaronder personen die in aanmerking komen voor het statuut voor verhoogde tegemoetkoming, betalen slechts 55 euro voor een jaarabonnement.

De belbus komt zo

Ook in dunner bevolkte delen van Vlaanderen kan je de bus nemen. Een belbus rijdt alleen op aanvraag en heeft geen vaste route of dienstregeling. De belbus stopt aan haltes van De Lijn die je vooraf aanvraagt bij de belbuscentrale van jouw provincie. Alle belbussen zijn toegankelijk en uitgerust met een lift voor rolstoelgebruikers. Op de belbus gelden de gewone tarieven en de vervoersbewijzen van De Lijn.

Bus

Je begeleider rijdt gratis mee met de bus of de trein

Met een kaart ‘kosteloze begeleider’ kan een persoon met een handicap zich gratis laten begeleiden door een partner, vriend, kennis … De kaart is geldig op de bussen en trams van De Lijn en op de treinen van de NMBS.

Assistentie in het station

Heb je het moeilijk om je in het station te verplaatsen of de trein op en af te stappen? Dan kan je de hulp inroepen van een persoonlijke assistent. Vraag dit voor de reis telefonisch of digitaal aan.

Voorrang op een zitplaats in de trein

Lukt het niet om lang rechtop te staan, dan krijg je garantie op een zitplaats met een speciale kaart. Om de kaart aan te vragen heb je onder andere een doktersattest nodig.

Trein

En in Brussel?

Ook de MIVB in Brussel werkt aan toegankelijkheid. Met de taxibus van de MIVB geraak je als persoon met een handicap overal in Brussel. In de metrostations kan je assistentie krijgen. De MIVB zet toegankelijke bussen in op verschillende lijnen.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat
op het nummer 0478 96 16 80.