Parkinson, een ziekte met vele gezichten

‘De ziekte van Parkinson, dat is toch die bibberziekte, niet?’ Bij sommigen wel, maar bij velen ook niet. Bibberen is een van de meest gekende symptomen van parkinson, een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen. In België leven naar schatting 40.000 mensen met deze diagnose. Man, vrouw, jong, oud. Parkinson discrimineert niet. Wel verloopt de ziekte bij iedereen anders, waardoor deze steeds om een specialistische aanpak vraagt.

Net zoals er niet één vorm van parkinson bestaat, kent de ziekte ook niet één oorzaak. Wel treedt er bij elke parkinsonpatiënt in meer of mindere mate een dopaminetekort op. Dit tekort ontstaat door het afsterven van dopamineproducerende zenuwcellen in de zwarte kernen van de hersenen. Bij de grote meerderheid van de patiënten met parkinson is de precieze oorzaak van de ziekte niet gekend. Bij ongeveer vijf procent van de patiënten wordt parkinson echter veroorzaakt door een mutatie of afwijking in een stukje van het erfelijk materiaal of DNA.

Diagnose gesteld, en nu?

Parkinson is een complexe ziekte die over het algemeen heel traag evolueert. Er zijn veel factoren die de evolutie van de ziekte beïnvloeden. Een combinatie van geneesmiddelen en revalidatie zal de symptomen onder controle houden. Vraag je behandelende arts welke zorgverleners je het best al aanspreekt, ook al zijn de symptomen bij jou nog erg klein. Preventieve revalidatie helpt je op de lange termijn ook je levenskwaliteit te bewaken.

Als de spieren niet meer mee willen, voelt sporten zo vermoeiend aan. En toch mag je vooral niet stoppen met bewegen! Door regelmatig en op een verantwoorde manier te bewegen houd je je conditie en kracht net op peil. Je houdt de symptomen van parkinson beter onder controle en verlaagt meteen ook de kans op andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht en botontkalking.

Parkinson heeft mij terug doen grijpen naar de fitness. Deze beweging hielp mij niet alleen fysiek, maar maakte mij ook mentaal meer weerbaar.
Ingrid Winckelmans

Parkinson op jongere leeftijd

Young-onset parkinson, met aanvang tussen 21 en 45 jaar, is een erkende zeldzame ziekte. In België zijn er naar schatting een duizendtal patiënten die voor hun 45ste levensjaar deze diagnose krijgen. Jongere mensen doen vaak nog harder hun best om de ziekte te verstoppen voor hun omgeving. Partners, kinderen, collega’s, vrienden: niemand mag het weten. Nochtans willen ze vaak helpen van zodra ze op de hoogte zijn. Praat met hen en geef hen zo de kans om jou te steunen.

Ook interessant

Ziekteverloop

Een ruime omschrijving van de vijf fasen bij parkinson.

Behandelingen en medicatie

De meest gekende manieren om de symptomen van de ziekte te controleren.

Gerelateerde aandoeningen

MSA, PSP, DLB … De afkortingen uitgelegd.