Welke organisaties kunnen mij begeleiden bij vakantie?

Reizen, ontspanning

Op deze pagina willen wij u doorverwijzen naar de organisatoren van toegankelijke reizen die zich aan ons bekend maken. Het vermelden van een organisator of een reis impliceert op geen enkele wijze dat de Vlaamse Parkinson Liga enige verantwoordelijkheid in verband met het aanbod kan toegewezen worden.

Toegankelijk Vlaanderen

De website waarop u kan volgen welke inspanningen en initiatieven in Vlaanderen worden geleverd om reizen meer toegankelijk te maken.


Toegankelijk reizen

Een toegankelijk vakantieverblijf zoeken? De handige gids 'All In: toegankelijke vakantieverblijven in Vlaanderen en Brussel' bespreekt alle vakantiecentra, hotels, jeugdverblijven en campings die na objectief onderzoek ter plaatse het toegankelijkheidslabel A (basistoegankelijk) of A+ (comfortabel toegankelijk) kregen. Het is een dikke brochure geworden, met per accommodatie een volle pagina uitleg over de toegankelijkheid die je mag verwachten, in woord en beeld.

Deze brochure is gratis te verkrijgen bij:

Infopunt toegankelijk reizen:
Grasmarkt 61 - 1000 Brussel / Tel. 02 504 03 40
info@toegankelijkreizen.be / www.toegankelijkreizen.be  (Vlaanderen)

Maar er bestaat ook informatie voor wie elders op vakantie wil.   www.toegankelijkheidopreis.be
Rode Kruis Vlaanderen

Sinds 2006 organiseert Rode Kruis-Vlaanderen vakanties voor personen met een handicap/ziekte. Deze mensen en hun mantelzorgers vallen meestal uit de boot als het op vakantie gaan aankomt terwijl zij het vaak extra hard nodig hebben.
In 2010 vinden er 10 vakantieweken plaats in verschillende accommodaties waaronder het hotelschip J. Henry Dunant. De eerste bootvakantie loopt van 19 tem 24 april. In die week staan de wensen en mogelijkheden van de gasten centraal. Medische en verpleegkundige zorg, maaltijden of diëten, een uitstapje of ontspanningsactiviteiten stemmen we af op de behoefte van de gasten. De verpleegkundigen en andere vrijwilligers hebben veel ervaring in het verzorgen van jonge en oudere mensen met een handicap. 
Daarnaast zorgen vrijwilligers ook voor de partner. Op volgende link vindt u verdere informatie: http://www.rodekruis.be/NL/Activiteiten/SocAct/Handicap

Vakantiegangers kunnen zich aanmelden via de plaatselijke Rode Kruisafdeling. Deze contactgegevens vindt u op www.rodekruis.be 
Bent u ook overtuigd van het nut van deze vakantie? Kent u mensen die nood hebben aan een dergelijke vakantie? Laat het dan niet na deze mensen te informeren over de Aangepaste Vakanties van Rode Kruis-Vlaanderen.
Vakantiecentrum Dennenoord

Een vakantiecentrum in Texel (Nederland), waar in de volledig aangepaste 'Villetta Whirlpool' verblijf voor mensen met een handicap mogelijk is.
Grensweg 106
1791 NK Den Burg (Texel)
Tel. 0031 222 31 24 23
Fax 0031 222 31 55 99
info@dennenoord.com
www.dennenoord.comHieronder nog enkele nuttige links voor vakantieverblijven in het buitenland:
www.mivavakanties.nl
www.prinsesbeatrixfonds.nl
www.maisonlaluquette.com
www.rolstoelvakantie.com
www.handicapped-reisen.deToerisme

Het Vlaams label voor toegankelijk toerisme werd in januari 2008 voor het eerst uitgereikt door minister Bourgeois. Toen ontvingen 29 vakantieverblijven een labelbordje met het 'A' label (basistoegankelijk).
De voorbije jaren groeide dit aantal verder aan. Buytenshuys in Hooglede-Gistel is het vijftigste vakantieverblijf met een toegankelijkheidslabel en bovendien het eerste dat het hoogst haalbare niveau bereikt.
De Databank Toegankelijk Vlaanderen bevatte in januari 2010 +/- 2080 accommodaties die werden gescreend.

Alle toegankelijkheidsinformatie is te lezen op http://www.toevla.be.

Meer informatie over het Vlaamse label voor toegankelijk toerisme: Klik hier.Vliegtuig


Speciale beschermings- en bijstandsmaatregelen in EU voor personen met beperkte mobiliteit 
Vanaf 26 juli 2008 gaan in de 27 landen van de Europese Unie speciale beschermings- en bijstandsmaatregelen in voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM's) die een vliegtuigreis ondernemen.

De regeling geldt niet alleen op elke luchthaven binnen de EU, maar ook op luchthavens van daarbuiten indien het een vlucht betreft van een Europese luchtvaartmaatschappij naar een luchthaven binnen de EU.

Zowat één op tien reizigers is betrokken.

Elke Europese luchthaven moet over een beheersorgaan beschikken dat ervoor moet zorgen dat de PBM's voldoende aandacht, informatie en bijstand krijgen (personen in een rolstoel moeten bv. tot in het vliegtuig worden begeleid) en dat ze niet (meer) worden gediscrimineerd ten opzichte van de andere luchtreizigers.

Het is verboden om een toeslag aan te rekenen.

Niet discrimineren betekent onder meer dat de verkopers van vliegtuigbiljetten of pakketreizen (reisbureaus, touroperators, luchtvaartmaatschappijen) geen toeslag in rekening mogen brengen voor een PBM.


Enkel in geval van pertinente veiligheidsredenen, is het toegelaten om nog een PBM te weigeren.

Laat weten dat u bijstand nodig hebt.

Wanneer u als PBM bijstand nodig hebt op de luchthaven, moet u dat zo snel mogelijk laten weten aan de verkoper, het best reeds bij het boeken van de vlucht maar zeker uiterlijk 48 uur voor het vertrek, zodat al wie betrokken is bij het vertrek en de aankomst de nodige maatregelen kan nemen.

(overgenomen uit Budget & Recht, juli/augustus 2008)


Webdesign by IDcreation 2013