Online lezing: is parkinson wel een hersenaandoening?

28 november 2021 10:00 tot 13 december 2021 20:00

Er zijn meer en meer aanwijzingen dat de ziekte van Parkinson begint op afstand van de hersenen. De eerste pathologische afwijkingen van de ziekte worden aangetroffen in de darm, al jaren voor de eerste symptomen opduiken. Het onderzoek naar het ontstaan van deze afwijkingen biedt ons een intrigerende kijk op de interactie tussen darm en hersenen, de rol van voeding en bacteriën en op mogelijke nieuwe invalshoeken voor de behandeling van de ziekte.

Deze online lezing, gegeven door prof. dr. Patrick Santens, maakte deel uit van het I-Brain FOOD4THOUGHT festival. Je kan deze opgenomen sessie bekijken wanneer je maar wilt.

Meer info vind je op www.breinwijzer.be

Het volledige online programma vind je via deze link.

Praktische informatie

Begeleiding

Spreker: dr. prof. Patrick Santens

Hij is als neuroloog en hoogleraar verbonden aan het UZ Gent waar hij de kliniek voor bewegingsstoornissen superviseert. Zijn onderzoeksterrein is vrij breed en combineert klinisch onderzoek met fundamentele research. Zo zijn er actieve onderzoekslijnen rond neurofysiologie en neuromodulatie, met een focus op communicatiestoornissen bij de ziekte van Parkinson. Het basisonderzoek richt zich vooral naar de rol van de microbiologie van de darm bij het ontstaan van de ziekte, de verdere evolutie ervan en de impact op de behandeling.

Organisatie

Dit is een activiteit van Breinwijzer vzw & Universiteit Gent.