Lettergrootte:

Wat is er mogelijk, waar kan men u mee helpen?

Operatie of chirurgie

Operatie of chirurgie:

  • Palidotomie: bij deze ingreep wordt een beschadiging in de hersenen aangebracht t.h.v. het centrum waar de bewegingscontrole geregeld wordt. De ingreep kan één- of tweezijdig uitgevoerd worden. Mogelijke complicaties: bloeding, spraakproblemen, verwardheid, gezichtsstoornissen,... De ingreep is onomkeerbaar.
  • Diepe Hersenstimulatie = Deep Brain Stimulation = DBS.
 Bij een DBS-operatie worden er meestal 2 elektrodes (1 linker en 1 rechterhersenhelft) in de diepere hersengebieden (meestal t.h.v. 'nucleus subthalamicus') geïmplanteerd, die via bekabeling verbonden zijn met een neurostimulator (vergelijkbaar met een pacemaker).

 
De neurostimulator stuurt via de elektrodes, elektrische pulsen naar specifieke doellocaties in de hersenen. In deze hersengebieden wordt de bewegingscontrole ontregeld door storende signalen. Via de pulsen van de neurostimulator onderdrukt men deze storende signalen, wat uiteindelijk een verbeterde bewegingscontrole als resultaat geeft.

De neurostimulator zelf wordt meestal net onder het sleutelbeen onderhuids geïmplanteerd, en is via verlengkabels, verbonden met de geleidingsdraden of elektrodes die in de hersenen werden geïmplanteerd.


Terug top
Deze website wilt gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden. Aanvaarden Meer informatie