Lettergrootte:

Via een duodenaalsonde (voorbij maag en 1ste helft duodenum (= twaalfvingerige darm) en met pomp

Levo- en carbidopapomp

Duodopa®-therapie:

Noodnummer duodopa:
010/84.64.80.
Dit noodnummer is voor mensen die zonder medicatie vielen of pompproblemen hebben 's nachts of in het weekend.


Bij Wie? 

Na verloop tijd (dit kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt), komen er meer en meer periodes van immobiliteit, of sterk gestoorde mobiliteit voor. De afwisseling "on"-"off"-periodes hebben een onvoorspelbaar voorkomen.
  • Zowel naar oorzakelijk verband (wat veroorzaakt wat).
  • Als naar hoe lang duren deze periodes, ....
Eens de patiënt zich in die fase bevindt, kan een behandeling met Duodopa aangewezen zijn.

Wat is Duodopa®-therapie? 

Het toedienen van medicatie (gel waarin Levodopa en Carbidopa zit), met behulp van een uitwendig pompje (zorgt voor constante toediening), en via een sonde, rechtstreeks in het 2de deel van het duodenum (= 12-vingerige darm).

Doel: minder on-off schommelingen 

Dit chemisch 'duo' is verwerkt in een gel-oplossing, of de Duodopa®-gel, en wordt via een sonde toegediend t.h.v. het laatste gedeelte van het duodenum (twaalfvingerige darm). Door het 'bypassen' of overbruggen van de maagpassage, wordt de afbraak van de medicatie onder invloed van de spijsvertering, minimaal gehouden. 


Het toedienen van de gel gebeurt in de testperiode* via een naso-intestinale sonde (= klassieke maagsonde, maar die wel een stuk langer is, en waarvan de tip tot in laatste stuk van de twaalfvingerige darm komt):
Eens de toestemming tot terugbetaling er is (kan in België 3-4 maanden duren), wordt er een sonde "geïmplanteerd" doorheen de buikwand, via de maag tot in het laatste stuk van het Duodenum, of twaalfvingerige darm: 
*testperiode: 3 à 5 dagen ziekenhuisopname. In België dient elke patiënt vooraf uitgebreid getest te worden om in aanmerking te komen voor terugbetaling van deze therapie door het RIZIV (in andere Europese landen bestaan er 'min-of-meer' gelijkaardige erkenningsprocedures tot terugbetaling).

Om de gel op een continue wijze te kunnen toedienen maakt men gebruik van een extern (niet geïnplanteerd in het lichaam van de patiënt) elektronisch pompje. 


Het pompje + de (dagelijks te wisselen) medicatie-cassette draagt de patiënt mee in heuptas / schoudertas / onderhemd met ingewerkte zakjes t.h.v. borst, buik, rug,... 


Vitaya reportage 'Genees mij' 
Opmerkingen aangaande de reportage:
- Het medicatie-pompje wordt niet ingeplant, maar wel de sonde! Het pompje zelf is dus uitwendig aanwezig, weegt ongeveer 500 gr. Terug top


Deze website wilt gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden. Aanvaarden Meer informatie