Lettergrootte:

Waarvan kan je Parkinson "krijgen".

Mogelijke oorzaken

Mogelijke oorzaken:

Erfelijkheid:


Bij 5-10% van de patiënten is de Ziekte van Parkinson erfelijk. Momenteel zijn er zes genen bekend die de Ziekte van Parkinson kunnen veroorzaken.

Erfelijke vormen beginnen meestal jonger, en verlopen langzamer of juist sneller. 
Vergiftiging:

Bij een kleine minderheid is er sprake van gifstoffen zoals mangaan, andere zware metalen, koolmonoxydevergiftiging, insecticides,...

Volgende insecticides, pesticides worden met de ziekte van Parkinson in verband gebracht: maneb, paraquat, chlordaan, chloorpyrifos, diazinon, rotenon, malathion, DDT (dichloordifenyltrichloorethaan, een organisch pesticide dat op grote schaal werd ingezet tegen luizen, wanzen, muggen en vlooien).

In 1948 kreeg de ontdekker van DDT nog de Nobelprijs, later zag men de schadelijkheid ervan in: zeer trage afbreekbaarheid, en neiging tot ophoping in vetstoffen. Nu is er een westers verbod op gebruik, maar in derde wereldlanden wordt DDT nog steeds ingezet in de bestrijding van bijvoorbeeld de malariamug. 

Ook beroepsmatige blootstelling aan PCB's wordt in verband gebracht met de ziekte van Parkinson.

Veroudering:

Hoewel de ziekte van Parkinson ook bij jonge mensen voorkomt, wordt de kans om de aandoening te krijgen bij het ouder worden steeds groter (de ziekte treft gemiddeld 3 op de 1000 mensen, van de 70+ers 20 op de 1000).
 
Onbekend:

Bij de meeste patiënten is de oorzaak onbekend.
Men vermoedt dat de zwarte celkernen hun eigen celdood programmeren. In de afstervende cellen worden bij microscopisch onderzoek "Lewy bodies" aangetroffen, die het eiwit alfa-synucleïne bevatten, waarmee bij de ziekte van Parkinson kennelijk iets mis gaat.

Top
Deze website wilt gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden. Aanvaarden Meer informatie