Lettergrootte:

Welke organisaties kunnen mij begeleiden bij vakantie?

Reizen, ontspanning

Op deze pagina willen wij u doorverwijzen naar de organisatoren van toegankelijke reizen die zich aan ons bekend maken. Het vermelden van een organisator of een reis impliceert op geen enkele wijze dat de Vlaamse Parkinson Liga enige verantwoordelijkheid in verband met het aanbod kan toegewezen worden.

Toegankelijk Vlaanderen

De website waarop u kan volgen welke inspanningen en initiatieven in Vlaanderen worden geleverd om reizen meer toegankelijk te maken 
http://toevla.vlaanderen.be/publiek/nl/register/start


Toegankelijkheid winkels, horeca, overheid

App:  On Wheels

Toegankelijk reizen

Een toegankelijk vakantieverblijf zoeken? De handige gids 'All In: toegankelijke vakantieverblijven in Vlaanderen en Brussel' bespreekt alle vakantiecentra, hotels, jeugdverblijven en campings die na objectief onderzoek ter plaatse het toegankelijkheidslabel A (basistoegankelijk) of A+ (comfortabel toegankelijk) kregen. Het is een dikke brochure geworden, met per accommodatie een volle pagina uitleg over de toegankelijkheid die je mag verwachten, in woord en beeld.

Deze brochure is gratis te verkrijgen bij:

Infopunt toegankelijk reizen:
Grasmarkt 61 - 1000 Brussel / Tel. 02 504 03 40
info@toegankelijkreizen.be / www.toegankelijkreizen.be  (Vlaanderen)

Maar er bestaat ook informatie voor wie elders op vakantie wil.   www.toegankelijkheidopreis.be
www.wetravel2.eu

Rode Kruis Vlaanderen

Tekst afkomstig website RK Vlaanderen:

Zorgeloos genieten
Vakantie doet iedereen deugd. Daarom organiseren we Aangepaste Vakanties voor personen die door hun handicap, ziekte of ouderdom moeilijk zonder begeleiding op reis kunnen. Natuurlijk kunnen hun mantelzorgers mee, want ook zij verdienen een zorgeloze en relaxte vakantie.

Een vakantie op Domein Polderwind, dat is een vakantie in een gloednieuw viersterren hotel! Meer nog, het is een vakantie die pérfect is afgestemd op jouw noden als vakantieganger of als mantelzorger. Een weekje zonder zorgen. Onze goed opgeleide Rode Kruisvrijwilligers zorgen er dag en nacht voor jou. Ze voorzien een hele hoop activiteiten en excursies en begeleiden je met plezier. Uiteraard beslis jij zelf of je hieraan wenst deel te nemen. Kortom: het enige wat jij nog hoeft te doen, is genieten!
Vakantiegangers kunnen zich aanmelden via de plaatselijke Rode Kruisafdeling. Deze contactgegevens vindt u op www.rodekruis.be 
Bent u ook overtuigd van het nut van deze vakantie? Kent u mensen die nood hebben aan een dergelijke vakantie? Laat het dan niet na deze mensen te informeren over de Aangepaste Vakanties van Rode Kruis-Vlaanderen.Mutualiteiten

De meeste mutualiteiten bieden hun leden vakantieformules aan, aangepast aan de specifieke noden van bepaalde doelgroepen, zoals MS, parkinson, diabetes, ...
Voor zover wij deze informatie aangeboden krijgen kun je deze hier terugvinden voor onze doelgroep; parkinsonpatiënten.

Neutraal Ziekenfonds: 
https://www.nzvakanties.be

NZ Vakanties - MN Vacances
T: 0032(0)2/535 73 51
S: www.nzvakanties.be
Charleroisesteenweg, 145, Chaussée de Charleroi
Brussel 1060 Bruxelles
BE 0408171149

Partena ziekenfonds:
biedt zelf geen zorgvakanties aan maar werkt samen met 'Zorgvakanties'
www.zorgvakanties.com
0032 3 411 07 42
info@zorgvakanties.com

Socialistische mutualiteiten:
biedt zorgvakanties aan via hun partner VFG ( vereniging personen met een handicap)
www.vfg.be

Christelijke mutualiteiten:
biedt in samenwerking met Samana zorgvakanties op maat aan.  
www.samana.be


Zorgbungalows in Nederland

Binnen dit overzicht zijn alle zorgbungalows in Nederland verzameld die aangepaste faciliteiten hebben voor bezoekers met een (chronische) lichamelijke of geestelijke beperking.


De bungalows zijn voorzien van:

bredere paden zonder drempels voor rolstoelgebruikers
aangepast sanitair
extra kamers voor gezinnen, families, groepen en begeleiders
Opgeleid parkpersoneel, gespecialiseerd in omgang met bezoeker met zorgwens


Vakantiecentrum Dennenoord

Een vakantiecentrum in Texel (Nederland), waar in de volledig aangepaste 'Villetta Whirlpool' verblijf voor mensen met een handicap mogelijk is.
Grensweg 106
1791 NK Den Burg (Texel)
Tel. 0031 222 31 24 23
Fax 0031 222 31 55 99
info@dennenoord.com
homepage
https://www.dennenoord.com/nl/verhuur-texel/2/Villetta-Whirlpool-en-mindervalide


Hieronder nog enkele nuttige links voor vakantieverblijven in het buitenland:
www.mivavakanties.nl
www.prinsesbeatrixfonds.nl
www.rolstoelvakantie.com
www.handicapped-reisen.deToerisme

Het Vlaams label voor toegankelijk toerisme werd in januari 2008 voor het eerst uitgereikt door minister Bourgeois. Toen ontvingen 29 vakantieverblijven een labelbordje met het 'A' label (basistoegankelijk).
De voorbije jaren groeide dit aantal verder aan. Buytenshuys in Hooglede-Gistel is het vijftigste vakantieverblijf met een toegankelijkheidslabel en bovendien het eerste dat het hoogst haalbare niveau bereikt.
De Databank Toegankelijk Vlaanderen bevatte in januari 2010 +/- 2080 accommodaties die werden gescreend.

Alle toegankelijkheidsinformatie is te lezen op http://www.toevla.be.


Vliegtuig


Speciale beschermings- en bijstandsmaatregelen in EU voor personen met beperkte mobiliteit 
Vanaf 26 juli 2008 gaan in de 27 landen van de Europese Unie speciale beschermings- en bijstandsmaatregelen in voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM's) die een vliegtuigreis ondernemen.

De regeling geldt niet alleen op elke luchthaven binnen de EU, maar ook op luchthavens van daarbuiten indien het een vlucht betreft van een Europese luchtvaartmaatschappij naar een luchthaven binnen de EU.

Zowat één op tien reizigers is betrokken.

Elke Europese luchthaven moet over een beheersorgaan beschikken dat ervoor moet zorgen dat de PBM's voldoende aandacht, informatie en bijstand krijgen (personen in een rolstoel moeten bv. tot in het vliegtuig worden begeleid) en dat ze niet (meer) worden gediscrimineerd ten opzichte van de andere luchtreizigers.

Het is verboden om een toeslag aan te rekenen.

Niet discrimineren betekent onder meer dat de verkopers van vliegtuigbiljetten of pakketreizen (reisbureaus, touroperators, luchtvaartmaatschappijen) geen toeslag in rekening mogen brengen voor een PBM.


Enkel in geval van pertinente veiligheidsredenen, is het toegelaten om nog een PBM te weigeren.

Laat weten dat u bijstand nodig hebt.

Wanneer u als PBM bijstand nodig hebt op de luchthaven, moet u dat zo snel mogelijk laten weten aan de verkoper, het best reeds bij het boeken van de vlucht maar zeker uiterlijk 48 uur voor het vertrek, zodat al wie betrokken is bij het vertrek en de aankomst de nodige maatregelen kan nemen.

(overgenomen uit Budget & Recht, juli/augustus 2008)

Bijstand aanvragen bij de NMBS

online:   http://www.belgianrail.be/nl/klantendienst/reizigers-met-beperkte-mobiliteit

of telefonisch:     contactcenter  02 528 28 28 (alle dagen open van 7 u. tot 21.30 u.)

Dit is een uitstekende klantendienst van de NMBS waarbij personeel van de spoormaatschappij PMB op en af de trein helpen.
Zo nodig komt er een rijplank of liftje aan te pas om u met  uw rolstoel aan boord te helpen.  


Deze website wilt gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden. Aanvaarden Meer informatie