Lettergrootte:

Verslag - Antwerpen Stad: bezoek diamantmuseum DIVA

BEZOEK AAN DIVA, A BRILLIANT STORY, OP MAANDAG 15 APRIL 2019

Diva is een museum voor diamant, zilver en edelsteenkunst. De naam DIVA is geen afkorting maar een associatie met “diva”.

Onze gids neemt ons mee naar zes verschillende zalen. In de Wonderkamer komen we te weten dat Antwerpen tijdens de zestiende en begin zeventiende eeuw een wereldcentrum van luxe was. In de gouden eeuw was de Schelde stad een metropool voor kooplieden en goederen uit de hele wereld.

Onze aandacht wordt getrokken op luxueuze gebruiksvoorwerpen van zilver en goud die gebruikt werden aan tafel en als accessoire. We maken ook kennis met verschillende snuifdozen die variëren van eenvoudige tot zeer kostbare exemplaren. De elite uit het westen hadden ook grote bewondering voor exotische objecten uit andere landen.

Vervolgens werd uitleg gegeven over de “Pauwenbroche” ontworpen door de Parijse juwelier Gustave Baugrand.

In Antwerpen wordt al meer dan 550 jaar diamant verhandeld. Momenteel passeert in Antwerpen 84% van de ruwe diamant en 50% van de geslepen diamant die wereldwijd verhandeld wordt.

Ook het gouden ECC tennisracket bezet met 1617 diamanten wordt onder de loupe genomen.

De term “parure” wijst naar een set bij elkaar horende juwelen, een “demi parure” bestaat uit halsketting of broche met bijpassende oorhangers of armband.
We bekijken ook het assortiment bij de tafeldekking, het slangenjuweel, de halsjuwelen, de broches en de tiara’s.

Alles bij elkaar een interessante rondleiding.

Ons volgende bijeenkomst gaat door op maandag 20 mei 2019 om 14 uur in het Huizeke van Nazareth waar een lezing wordt gehouden over zorg en thuiszorg.
Nog fijne paasdagen en geniet van het mooie weer,

Pierre
< Terug
Deze website wilt gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden. Aanvaarden Meer informatie