Lettergrootte:

De definitie van een erg ruime ziekte.

Wat is Parkinson?

Ontstaan en voorkomen:

De ziekte van Parkinson is één van de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoeningen. Wereldwijd lijden ongeveer 4 miljoen mensen aan deze ziekte (In België schat men dit aantal ergens tussen de 30.000 en 35.000). 

Bij twee derde van de patiënten begint de ziekte tussen het vijftigste en vijfenzestigste jaar, maar bij 5-10% al op een leeftijd jonger dan 40 jaar. (Kuks, 2003).
Vooral de vergrijzing van de bevolking laat vermoeden dat dit aantal stijgende is. 

De ziekte werd voor het eerst beschreven in 1817 door de Engelse huisarts James Parkinson, in zijn essay "The shaking Palsy". Later werd de ziekte naar hem genoemd. (Een foto van hem zou niet bestaan). 

Jean-Martin Charcot
De echte ontdekker van de ziekte, was de Franse wetenschapper Jean-Martin Charcot. Hij kon als eerst aantonen dat de Ziekte van Parkinson (met o.a. rusttremor) en Multiple Sclerose (met o.a. intentionele tremor), twee verschillende aandoeningen zijn. Hij beschreef ook Amyotrofe Lateraal Sclerose (ALS),... Later werd hij als de grondlegger van de neurologie beschouwd. 

Enkele beroemde studenten van hem: Sigmund Freud, Alfred Binet, Georges Gilles de la Tourrette,... 

Hij onderzocht het zenuwstelsel systematisch en probeerde hierin een afwijking te vinden als mogelijke oorzaak. Emoties hadden volgens Charcot een grote invloed op de verschijnselen van de ziekte. Verder waren er nog geen duidelijke afwijkingen te vinden. (Pahwa, 2003).

Bij personen met ziekte van Parkinson heeft men gemerkt dat de neuronen (zenuwcellen) van de 'substantia nigra' of de 'zwarte celkernen' gelegen in de basale ganglia massaal afsterven. 

De neuronen van deze kern staan in voor de aanmaak van Dopamine. Dopamine is een neurotransmittor (chemisch stof) die vooral een rol speelt in het overbrengen/vertalen van wat onze hersenen 'willen' naar de zenuwbanen, die op hun beurt de boodschap doorgeven aan onze spieren. 

Tekort aan Dopamine veroorzaakt daardoor progressief verlies aan coördinatie en planning van onze bewegingen, en verder heeft Dopamine ook een invloed op emotie/stemming.

De eerste symptomen van Parkinson treden op wanneer reeds meer dan 70% van de neuronen afgestorven zijn.

TopDeze website wilt gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden. Aanvaarden Meer informatie