Covid-19, griep en vaccineren

Sommige mensen - waaronder ook mensen met de ziekte van Parkinson - lopen meer risico om door griep of covid-19 zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden. Om zich daartegen te beschermen, laten ze zich best vaccineren. Griep- en covid vaccinatie is aanbevolen voor iedereen van 65 jaar of ouder, personen in langdurige zorg, met een verzwakte weerstand of met bepaalde gezondheidsaandoeningen (waaronder de ziekte van Parkinson), zwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen. Ook andere personen, buiten deze doelgroep, kunnen zich laten vaccineren indien ze dit wensen.

Waarom dit najaar vaccineren tegen covid en griep?

Veel personen lieten zich in het verleden al vaccineren tegen covid of griep. De bescherming neemt echter na een paar maanden af. Vandaar beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan dat kwetsbare personen zich in het najaar opnieuw laten vaccineren, waaronder dus ook personen met de ziekte van Parkinson.
In de herfst- en wintermaanden zullen er weer meer besmettingen met covid de ronde doen. Griep steekt elk jaar de kop op naar het einde van het jaar toe of aan het begin van het volgende jaar.
Het is belangrijk om je te laten vaccineren want:
- Vaccinatie tegen zowel covid als griep hebben als voornaamste doel om kwetsbare personen te beschermen tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden. Zowel de vaccins tegen griep als tegen covid hebben al bewezen goede bescherming te bieden tegen zo’n zwaar ziekteverloop.
- Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie er ook voor dat minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of ziekenhuis. Hierdoor hebben zorgverleners, die het altijd druk hebben in het najaar, nog voldoende tijd om zorg te dragen voor mensen met andere zorgnoden.

Covid-19 en parkinson

Bij veel mensen met parkinson en hun naasten zorgde en zorgt Covid-19 nog steeds voor veel vragen. Bij mensen met parkinson, die besmet werden met het Covid-19 virus, zagen we onder andere een toename van symptomen, meer stijfheid, vermoeidheid, tremor, pijnklachten, stress, stemming-, slaap- en concentratieproblemen. De beperkte toegang tot behandeling zorgde ervoor dat de Corona- en lockdown-periode zwaar was om te dragen. Het verlies van sociale contacten en het niet beoefenen van sport of hobby’s zorgde er daarenboven voor dat veel lotgenoten meer klachten van hun parkinson-symptomen in het dagelijks leven ervaarden.
Het risico om Covid-19 op te lopen is niet groter indien je de ziekte van Parkinson hebt. Het is wel zo dat er een groter risico bestaat dat je meer last heeft van de klachten die ontstaan als gevolg van de Covid-19-besmetting. Deze klachten kunnen toenemen naarmate je in een later stadium van de ziekte zit. De symptomen kunnen sterk toenemen indien je besmet bent geraakt met Covid-19.

Vaccineren en parkinson

We gingen als Liga te rade bij onze Mulitidisciplinaire Adviesraad (MAR) voor meer informatie en advies over vaccinatie tegen griep en Covid-19 bij personen met parkinson.
Deze adviseert de personen met de ziekte van Parkinson om zich te laten vaccineren zodra ze de mogelijkheid krijgen. Mensen met parkinson hebben immers dezelfde voordelen en risico’s van vaccinatie als de algemene bevolking. De vaccins beschermen mensen met parkinson tegen griep en corona en de gevolgen daarvan.

Conclusie
Onze MAR adviseert mensen met Parkinson om zich te laten vaccineren tegen Covid-19 en griep. Wij sluiten ons hier als Vlaamse Parkinson Liga bij aan.

Waar laten vaccineren tegen Covid-19 en griep?

Zowel voor de covidvaccinatie als voor de griepvaccinatie kan je bij je huisarts, apotheker of thuisverpleegkundige terecht.
Neem contact op met jouw huisarts, apotheker of thuisverpleegkundige om een afspraak voor vaccinatie te vragen.
Let op: niet elke apotheker is gekwalificeerd om te vaccineren. Zoek hier op basis van jouw adres, postcode of woonplaats welke apothekers in jouw buurt vaccins kunnen toedienen (vink de optie COVID-vaccinatie aan).

Hoeveel kost een vaccin?

Het covid-vaccin blijft gratis (voor iedereen).
Het vaccin tegen griep is niet gratis, maar als het voor jou aanbevolen wordt, wordt het grotendeels terugbetaald via de ziekteverzekering. Het kost dan minder dan 5 euro. Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere voorzieningen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen.

Het kan zijn dat je wel moet betalen voor de toediening van het vaccin (voor het bezoek aan je huisarts).

Bron: www.laatjevaccineren.be