Leven met parkinson

Leven met parkinson heeft een eigen dynamiek. Je stelt je heel wat vragen. Welke impact heeft de ziekte op mijn dagelijkse functioneren? Wat betekent dit voor mijn relatie? Kan ik nog gaan werken? En sporten? Moet ik op mijn voeding letten? Op deze pagina lees je antwoorden op de meest gestelde vragen.

Boodschap van de Vlaamse Parkinson Liga

In het voorjaar van 2020 verspreidde de liga via de nationale zender deze boodschap van algemeen nut over 'leven met parkinson'.

Een aantal topics

Mentale gezondheid

Emotionele of psychische spanningen zijn het gevolg van de veranderingen die de ziekte teweeg brengt in iemands leven. Blijf er niet mee zitten.

Bewegen

Naast de medicatie zijn beweging en oefentherapie belangrijke onderdelen van de behandeling van parkinson.

Voeding

Een gezonde en evenwichtige voeding levert alle voedingstoffen die we nodig hebben om goed te functioneren. Parkinson kan roet in het eten gooien en de eetlust aantasten.

Parkinson heb je niet alleen

De diagnose treft niet alleen de patiënt. Vaak zijn ook een partner, kinderen en vrienden betrokken. Ook zij hebben informatie en steun nodig.

Touwtjes in handen

Mensen voelen zich goed in hun vel als ze controle hebben over wat er in hun leven gebeurt. Een ziekte als parkinson kan je het gevoel geven dat die controle je ontglipt. Je voelt je overgeleverd aan de bokkesprongen van je hersenen en de grillen van je lichaam.

Openbaar vervoer

Heb je hulp nodig bij verplaatsingen met het openbaar vervoer? Zowel De Lijn als de NMBS bieden ondersteuning aan personen met een handicap of een chronische ziekte. Dat kan gaan van een financiële tegemoetkoming tot begeleiding of een aanbod van aangepast vervoer.

Relaties en intimiteit

Parkinson veroorzaakt een aantal symptomen die de relatie onder druk kunnen zetten. Doorheen de evolutie van de ziekte moeten beide partners een nieuwe invulling geven aan de relatie.

Slapen

Het overgrote deel van de mensen met parkinson krijgt af te rekenen met slaapproblemen. Deze slaapklachten kunnen voortvloeien uit de ziekte of uit de medicatie.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat
op het nummer 0478 96 16 80.