Een gezonde en evenwichtige voeding levert alle voedingstoffen die we nodig hebben om goed te functioneren. Eten is voor velen ook een bron van plezier en gezelligheid.

Parkinson kan roet in het eten gooien en de eetlust aantasten. De geur- en smaaksensatie vermindert of er ontstaan problemen met het innemen, kauwen of doorslikken van voedsel. Constipatie, onbedoeld gewichtsverlies of omgekeerd, overgewicht duiken op.

Raadpleeg tijdig een arts, diëtist of logopedist als lekker eten moeilijk gaat en je je zorgen maakt.

Parki’s Kookatelier

Voor kook-technische tips en lekkere recepten verwijzen we met plezier naar Parki’s Kookatelier. Op de website vind je een antwoord op je vragen over kauw- en slikproblemen en adviezen om een verminderde eetlust, constipatie en gewichtsverlies tegen te gaan.

Parkies kookatelier logo NL HOGE RESOLUTIE v3

Dieetadviezen

Er zijn geen speciale dieetadviezen voor mensen met parkinson. Gezond en gevarieerd eten is het voornaamste. Raadpleeg een arts of een diëtist(e) als dat niet goed meer lukt.

Samen eten

Kauw- en slikproblemen

De ziekte raakt de spieren van mond en keel, waardoor kauwen en slikken moeilijker verlopen. Als je er dan voor kiest om minder te eten of bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, ontstaat er snel een onevenwichtig eetpatroon. Bij deze kauw- en slikproblemen kan een logopedist eventueel wel hulp bieden.

Twee parkinsonspecifieke voedingsaspecten

Tekort aan vitamines

Soms leidt de medicatie of de ziekte tot een tekort aan vitamine D of B12. Hou dit in de gaten. Dit is gemakkelijk opgelost met vitaminesupplementen.

Interactie tussen voeding en medicatie

Belangrijk om weten is dat levodopa niet goed werkt in combinatie met eiwitrijke voeding. Best neem je dit geneesmiddel 30 minuten voor de maaltijd of een uur erna. Vermijd op dat moment voedsel of drank rijk aan eiwitten

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat
op het nummer 0478 96 16 80.