Geestelijke gezondheid

Parkinson. Vaak ook een emotionele uitdaging.

De diagnose verwerken, omgaan met de symptomen, meer moeite met routine-taken, slecht slapen, onzekerheid en angst voor de toekomst, veranderingen in relaties, minder zin in sociale contacten, lastige behandelingen, niet meer kunnen gaan werken, onbegrip van de omgeving …

De ziekte van Parkinson brengt veranderingen met zich mee. Veel mensen hebben het moeilijk om zich daaraan aan te passen. Dat kan emotionele of psychische spanningen veroorzaken. Niet alleen bij de persoon met parkinson maar ook bij mensen in de directe omgeving.

Praat erover. Zoek hulp.

Blijf niet te lang alleen piekeren. Gedeelde smart is halve smart. Zoek iemand met wie je je zorgen kan delen.

I Stock 944023426

Bij wie kan je terecht?

Lotgenoten
Via de Parkinson Liga kan je in contact komen met mensen die dezelfde ziekte hebben. Je vindt op deze website namen en telefoonnummers van mensen die zich vrijwillig engageren om steun te bieden aan lotgenoten. Aarzel niet om even te bellen of te e-mailen. Vraag naar praatgroepen of andere activiteiten in je buurt. Je kan ook een kijkje nemen in de activiteitenkalender. Facebook is een andere plek waar leden van de Parkinson Liga steun vinden bij elkaar.

Je huisarts
Je huisarts is meestal iemand die jou, je omgeving en je medische geschiedenis goed kent. Vertel hem of haar waar je mee zit, ook al is dat niet meteen een strikt medisch probleem. Een huisarts kan goed inschatten of het nodig is om jou te verwijzen naar meer gespecialiseerde hulp.

Huisarts of neuroloog
Krijg je af te rekenen met ernstige klachten, zoals verslavingen, ongeremd gedrag, hallucinaties, wanen of zelfmoordgedachten? Neem dan meteen contact met je huisarts of neuroloog.

Parkinson-verpleegkundige
Sommige neurologische diensten van ziekenhuizen werken samen met een parkinson-verpleegkundige. Hij of zij antwoordt op al je vragen over de gevolgen van de ziekte op je fysiek, sociaal en mentaal functioneren. De parkinson-verpleegkundige heeft een goed zicht op alle gespecialiseerde hulp die in jouw regio beschikbaar is.

Maatschappelijk werker
Met problemen van sociaal-emotionele aard kan je terecht bij de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds of van het OCMW. Leden van de liga kunnen ook aankloppen bij het Parkinson Punt.

Psycholoog
Wacht niet te lang om de hulp in te schakelen van een psycholoog als je mentaal worstelt met de ziekte. Een goed gesprek kan je nieuwe inzichten geven.
Een aantal psychologen bekwaamden zich specifiek in de behandeling van de ziekte van Parkinson. Je vindt hun gegevens per provincie op de website van Parkinson Zorgwijzer.
Let op: Een psycholoog kan een diagnose stellen, maar mag geen medicatie voorschrijven. Daarvoor zal hij of zij je doorverwijzen naar een psychiater of je huisarts.
Sinds kort is er een tussenkomst van de ziekteverzekering voor het consulteren van een psycholoog met een maximum van 8 sessies per jaar. Als je geniet van de voorkeurregeling betaal je slechts 4 euro per gesprek. Zonder voorkeurregeling, betaal je 11 euro. Voorwaarde is dat je een voorschrift hebt van je (huis)arts. Op deze website kan je in je buurt een klinisch psycholoog vinden waar je terecht kan voor zo'n terugbetaalde raadpleging.
Vraag ook even na of jouw ziekenfonds financieel tussenkomt.

Neuropsycholoog
Een neuropsycholoog legt zich specifiek toe op de relatie tussen de werking van de hersenen en gedragsfuncties. De neuropsycholoog kan bijvoorbeeld door middel van een neuropsychologisch onderzoek de gevolgen van problemen in de hersenen objectief in kaart brengen en advies geven over geschikte behandelingen.

Psychiater
Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd en zich daarna gespecialiseerd in de psychiatrie. Een psychiater mag diagnoses stellen en medicatie voorschrijven en behandelt daarom vaak mensen met complexe psychiatrische stoornissen.
Prestaties van psychiaters worden (gedeeltelijk) terugbetaald door je ziekenfonds.

Tele-onthaal

Heb je dringend nood aan een luisterend oor?
Je kan 7 dagen op 7 en 24 uur per dag terecht op het nummer 106.

Aarzel niet. Elk gesprek is anoniem en gratis.