Bewegen

Heeft het nog wel zin om te sporten als je de ziekte van Parkinson hebt? Of kan het je net helpen om symptomen te verminderen? En hoe pak je dit dan aan? Wat is veilig en toch uitdagend? En wat doe je als je motivatie zoek is?

Het belang van fysieke activiteit

Bewegen en sporten staan bovenaan de agenda van iedereen die fit en gezond wil leven. Wie fysiek actief is, voelt zich beter. Bovendien is bewezen dat het allerlei kwalen zoals type 2 diabetes, botontkalking of hart- en vaatproblemen helpt voorkomen.

Voor mensen met parkinson hebben beweegactiviteiten zelfs nog extra voordelen. Zo heeft het een positieve invloed op de mobiliteit, het evenwicht, de spierkracht en zelfs de hersenen. Daar is overtuigend wetenschappelijk bewijs voor. Er bestaan ook enkele studies die suggereren dat bewegen de ziekte kan vertragen. Maar daarover is verder onderzoek nodig.

Algemeen zijn deze adviezen geldig:

BAN Johanna Lydia

Beweegaanbod

Dansen met parkinson

Dansen is goed voor je conditie. Je wordt er goed gezind van. Dansen geeft zelfvertrouwen en is goed voor de balans. Daarnaast train je ook je geheugen en je aandacht.

Andere sporten met parkinson

Voor mensen met parkinson zijn aangepaste sporten voorhanden om kracht en soepelheid te trainen en te onderhouden. Denk aan parkiboks, aquafitness, yoga...

Online bewegen met parkinson

Wat betreft online bewegen is er ook heel wat aanbod te vinden. We bieden jou een overzicht.

Hoe hou je het bewegen vol?

Volhouden is cruciaal om optimaal van de voordelen van bewegen te genieten. Kies daarom allereerst een beweegvorm die jij leuk vindt. Als deze activiteit in groep plaatsvindt, win je dubbel: het sociale contact zorgt ervoor dat je gemakkelijker volhoudt, én verhoogt de levenskwaliteit. Zorg ook voor haalbare doelen: niets werkt zo motiverend als je doel behalen. Stel kleine doelen onderweg naar een groter doel, zo heb je ook meer succeservaringen.

Wist je dat G-Sport Vlaanderen zich ook toelegt op sporters met een chronische aandoening zoals parkinson? Via hun toeleidingsformulier helpen ze je op weg naar een sportclub die bij jou past.

Wie kan je helpen?

Kinesitherapeuten met een specialisatie in de neurologische revalidatie zijn de ideale partner om bewegen te integreren in je dagelijks leven.

Ook de mensen in je omgeving kunnen je ondersteunen. Ze kunnen met je mee bewegen, je aanmoedigen of mee structuur aanbrengen. Wist je dat jouw partner ook aan heel wat beweegactiviteiten in groep kan deelnemen?

Daarnaast kan je terecht bij een Bewegen Op Verwijzing-coach. Na een doorverwijzing van een arts, stelt deze bewegingsdeskundige samen met jou een motiverend beweegplan op. Let wel op, deze coaches zijn niet gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Je overlegt best eerst met je neuroloog of kinesitherapeut welke beweegvormen voor jou geschikt zijn.

Beweegactiviteiten

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat tijdens de kantooruren
op het nummer 0478 96 16 80.