Adviezen over bewegen

Bewegen is een belangrijk onderdeel van de behandeling van de ziekte van Parkinson. Maar de aanpak ervan is voor iedereen verschillend. Er moet rekening gehouden worden met de verwachtingen, de behoeften, de mogelijkheden, de moeilijkheden en de motivatie van de persoon in kwestie.

Hou rekening met je eigen situatie en medische achtergrond. Iedereen is anders. Heb je twijfels, raadpleeg dan je arts of kinesitherapeut.

Aan de slag met tien adviezen

1. Beweeg in het dagelijks leven
Zit niet te lang stil, ga te voet naar de winkel, werk in de tuin of doe ’s ochtends enkele oefeningen. Zo maak je van bewegen een dagelijkse gewoonte.

2. Probeer nieuwe beweegvormen
Sluit niets uit omdat je het nog nooit gedaan hebt of (nog) niet kent. Overweeg ook activiteiten die ontspannend werken, zoals yoga en tai chi.

3. Zorg voor een compleet beweegplan.
In een goed beweegplan komen zowel uithouding, kracht, evenwicht als lenigheid aan bod.

Jogging ga760c1d86 1280

4. Wees flexibel
Het is belangrijk om je beweegplan aan te passen doorheen de tijd. Bouw rustig op wanneer dit mogelijk is, maar durf de focus van het bewegen ook te verleggen wanneer dit nodig is. En onthoud: het is nooit te laat om te starten.

5. Beweeg in de ON-fase
Op dat moment zijn je bewegingen kwalitatiever en bereik je dus ook meer trainingseffect. Experimenteer niet met je medicatie, maar praat met je arts over eventuele aanpassingen.

6. Veiligheid voorop!
Als het niet veilig is om alleen te bewegen, zorg er dan voor dat er iemand bij je is of maak gebruik van hulpmiddelen, zoals een wandelstok of rollator. Hou rekening met vallen en een eventuele lage bloeddruk.

Water 933172 960 720

7. Plan een medische check-up
Als je al lange tijd weinig fysiek actief was, dan contacteer je best eerst je huisarts. Ook bij medische problemen, zoals hart- en vaatziekten, neem je best contact op met je arts.

8. Beweeg lokaal
Zoek uit of er geschikte beweegactiviteiten in je buurt zijn. Dichtbij huis bewegen helpt om te starten, én om vol te houden. Aansluiten bij een club of vereniging zorgt bovendien voor nieuwe sociale contacten.

9. Een tikkeltje verder
Wil je er volledig voor gaan? Dan is het belangrijk om regelmatig te trainen én om op tijd en stond rust te voorzien. Trainingswinst behaal je ook door verstandig te trainen, aan de juiste intensiteit en frequentie. Je kan hiervoor beroep doen op een kinesitherapeut of bewegingsdeskundige.

10. En het belangrijkste: have fun!
Kies iets wat je graag doet. Daar haal je niet alleen meer voldoening uit, het helpt ook om vol te houden!

Sport 3340598 960 720