Andere sporten met parkinson

Diverse organisaties bieden beweegactiviteiten voor mensen met parkinson. Je vindt hieronder een overzicht van de aanbieders. Via de filterknop 'bewegen' in de activiteitenkalender kan je gerichter zoeken op plaats en datum.

Boksen met parkinson - Parkiboks

Parkiboks.be organiseert contactloze bokstraining voor parkinsonpatiënten. Het gaat om een bewegingsprogramma gebaseerd op de bokssport. Tijdens de groepstrainingen werken we aan evenwicht, coördinatie, explosie, conditie, kracht, ademhaling, ritme, multitasken, cognitieve flexibiliteit, ontspannen van ledematen en symmetrie. En geen zorgen: er zijn geen winnaars of verliezers en niemand wordt geslagen ;-)

ParkiBoks.be is een samenwerking van de Vlaamse Boksliga, Parkili en de Vlaamse Parkinson Liga. ParkiBoks vindt plaats op verschillende locaties in Vlaanderen.

Info: www.parkiboks.be

Parkiboks
Rik en Stijn
Bokstraining is ideaal voor een parki. Het verbetert het uithoudingsvermogen en prikkelt de hersenen door te multitasken. We trainen op kracht, niet onbelangrijk gezien we vaak de dominante lichaamskant minder gebruiken. Door te tellen kan je jezelf een eigen ritme opleggen waardoor freeze-momenten minder vaak voorkomen. Teveel om op te noemen.
Rik en Stijn , Initiatiefnemers Parkiboks.be

Tai Chi - Park aan de Dijle

Tai Chi traint lichaam en geest door vloeiende en trage bewegingen zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Het toont hoe je steviger op de benen kan staan en echt op ze kan vertrouwen. Kracht, stabiliteit en evenwicht zullen verbeteren. Bewuste controle over je bewegingen zal toenemen. Bewegen zal minder inspanning vergen. Zelfzekerheid neemt toe. Enige loopautonomie zonder hulpmiddel is geen absolute vereiste, maar wel nodig om alle oefeningen te kunnen meedoen.

De lessen Tai Chi gaan door in Heverlee en zijn een organisatie van contactgroep Park aan de Dijle, in samenwerking met Jan Warrinnier, kinesitherapeut en gedreven tai chi beoefenaar.

Info: Jan Warrinnier, 0489 60 81 92
Inschrijvingen: Ludwig, 0473 34 61 14, ludwig.fortan@telenet.be

Bewegingsuurtje Noord-Limburg

Spieren soepel houden onder leiding van een ervaren kinesiste. Iedereen welkom!

Dit bewegingsuurtje in Lommel is een initiatief van contactgroep Noord-Limburg. De lessen worden gegeven door een ervaren kinesitherapeut.

Info: Herman, 0479 20 94 91, noord-limburg@parkinsonliga.be

Tussendoor wordt er ook gelachen en gezwanst zoals ze dat hier zeggen. En na de inspanning nodigen we je uit om gezellig bij te praten met een welverdiende versnapering. Reden genoeg om ons te komen vergezellen. Hopelijk tot binnenkort.
Herman

Fit en Actief - Gent

Bewegen is heel belangrijk voor onze gezondheid en ons welbevinden. De symptomen bij de ziekte van Parkinson worden positief beïnvloed door beweging. Stappen, starten, draaien, rechtop staan, evenwicht behouden… Het gaat allemaal vlotter als je oefent. Je voelt je fitter en bewegen in groep is gewoon leuk.

Fit en Actief Gent is een initiatief van contactgroep Gent en de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie Gent. Er wordt gewerkt met reeksen van 10 beurten. De begeleiding gebeurt door ervaren kinesitherapeuten.

Info en inschrijvingen: Marie-Christine Roels, 0475 42 62 18, gent@parkinsonliga.be

Fit en gezond - Sint-Niklaas

Sporten mag, bewegen moet! Deze groepstherapie voor parkinson patiënten onderhoudt en verbetert de conditie en de spierkracht. Er wordt ook gewerkt aan de preventie van valincidenten. Breng een voorschrift E-pathologie mee.

Fit en Gezond Sint-Niklaas is een initiatief van de revalidatieafdeling TREV van AZ Nikolaas. De begeleiding gebeurt door ervaren therapeuten.

Info: kinesist David, 03 760 22 44

Aquafitnessen met parkinson - ParkiSwim Wachtebeke

Parkiswim is een soort aquafitness waarbij er met gerichte oefeningen in het water wordt ingezet op kracht, stabiliteit, mobiliteit, coördinatie en cognitie. Het voordeel van hydrotherapie tegenover sporten op begane grond is dat het water de zwaartekracht tegenwerkt. Zo kan je grote bewegingen maken. Daarnaast belast zwemmen je gewrichten veel minder en stimuleert de druk van het water de bloedsomloop, waardoor er minder stijfheid optreedt.

ParkiSwim vindt plaats in Wachtebeke en is een initiatief van Silke Huybrecht en Proswimlab

Info en inschrijvingen: Silke Huybrecht, silke@proswimlab.be en parkiswim.proswimlab.be

ParkiYoga

ParkiYoga is yoga die speciaal ontwikkeld is voor mensen met de ziekte van Parkinson of die Parkinsonisme hebben. Yoga is voor mensen met parkinson een ongelooflijk hulpmiddel om zo lang mogelijk soepel en beweeglijk te blijven. Bovendien helpt yoga om het vertrouwen in jezelf en je lichaam te vergroten. Je kan enkel deelnemen aan deze lessen in de vorm van een reeks. Een losse les volgen kan niet.

ParkiYoga vindt plaats in Deurne en is een initiatief van Namaste-Yoga. De lessen worden gegeven door ParkiYoga-docente An Lamberechts.

Info: An Lamberechts, 0485 08 68 65, namasteyogadeurne@gmail.com

Action Parkinson

De vzw Action Parkinson bieden een reeks aangepaste fysieke activiteiten aan in Brussel. Je kan er in groep deelnemen aan lessen nordic walking, boksen, onderhoudsgym, Kinesiphilia-dansworkshops, tango, en Qi Gong.

Deze activiteiten vinden plaats in Brussel.

Info: www.actionparkinson.be

Parki Move Respiro Rotselaar

Respiro biedt met Parki Move trainingssessies aan waarbij de focus ligt op specifieke problemen die frequent voorkomen bij parkinson. Er wordt geoefend op kracht, flexibiliteit, snelheid, coördinatie en cognitie tijdens de training. Deze lessen vinden plaats in kleine groepen ingedeeld per niveau onder begeleiding van een ervaren neurologisch kinesitherapeut.

Alle trainingssessies gaan door in Rotselaar.

Info: info@respiro.be en www.respiro.be/parkinson


Respirologo outline transparante achtergrond

Kinoptima Berendrecht

Kinoptima biedt groepstrainingen aan voor mensen met Parkinson of andere neurologische aandoening, waarbij de nadruk wordt gelegd op evenwicht, kracht, stabiliteit, coördinatie en beweeglijkheid. De trainingen worden gegeven door een gespecialiseerde kinesitherapeut en vinden plaats in kleine groep.

De groepstrainingen vinden plaats in Berendrecht.

Info: info@kinoptima.be en www.kinoptima.be/sport


Bewegen in Pelt

Beweegsessies met laagdrempelige oefeningen op maat voor personen met parkinson en parkinsonisme. Iedereen beweegt op eigen niveau en tempo. De oefeningen focussen op kracht, lenigheid en tempo, al dan niet met bijhorend materiaal.

Deze beweegsessies vinden plaats in Pelt en zijn een initiatief van Provinciaal G-sportcentrum Dommelhof. De sessies worden gegeven door Mariska Meijer, kinesitherapeute, en Isabelle de Nobel, parkinsondiëtiste en yogadocente.

Info en inschrijvingen: gsportdommelhof@limburg.be, 011 80 50 95. Geef een seintje bij mobiliteitsproblemen.

Andere beweegactiviteiten

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat
van dinsdag tot en met donderdag van 9u tot 15u
op het nummer 0478 96 16 80.