Andere sporten met parkinson

Diverse organisaties bieden beweegactiviteiten voor mensen met parkinson. Je vindt hieronder een overzicht van de aanbieders. Via de filterknop 'bewegen' in de activiteitenkalender kan je gerichter zoeken op plaats en datum.

Boksen met parkinson - ParkiBoks

Parkiboks.be organiseert contactloze bokstraining voor parkinsonpatiënten. Het gaat om een bewegingsprogramma gebaseerd op de bokssport. Tijdens de groepstrainingen werken we aan evenwicht, coördinatie, explosie, conditie, kracht, ademhaling, ritme, multitasken, cognitieve flexibiliteit, ontspannen van ledematen en symmetrie. En geen zorgen: er zijn geen winnaars of verliezers en niemand wordt geslagen ;-)

ParkiBoks.be is een samenwerking van de Vlaamse Boksliga, Parkili en de Vlaamse Parkinson Liga. ParkiBoks vindt plaats op verschillende locaties in Vlaanderen.

Info: www.parkiboks.be

Parkiboks
Rik en Stijn
Bokstraining is ideaal voor een parki. Het verbetert het uithoudingsvermogen en prikkelt de hersenen door te multitasken. We trainen op kracht, niet onbelangrijk gezien we vaak de dominante lichaamskant minder gebruiken. Door te tellen kan je jezelf een eigen ritme opleggen waardoor freeze-momenten minder vaak voorkomen. Teveel om op te noemen.
Rik en Stijn , Initiatiefnemers Parkiboks.be

Wandelen

Wandel je graag in groep? Heel wat van onze contactgroepen organiseren op regelmatige basis wandelingen. Er worden onder andere gewandeld in Lichtaart, Rotselaar, Heverlee, Tervuren, Liedekerke en Gent.

Neem een kijkje in de activiteitenkalender voor de exacte datum en locatie.

Tai Chi - Park aan de Dijle

Tai Chi traint lichaam en geest door vloeiende en trage bewegingen zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Het toont hoe je steviger op de benen kan staan en echt op ze kan vertrouwen. Kracht, stabiliteit en evenwicht zullen verbeteren. Bewuste controle over je bewegingen zal toenemen. Bewegen zal minder inspanning vergen. Zelfzekerheid neemt toe. Enige loopautonomie zonder hulpmiddel is geen absolute vereiste, maar wel nodig om alle oefeningen te kunnen meedoen.

De lessen Tai Chi gaan door in Heverlee en zijn een organisatie van contactgroep Park aan de Dijle, in samenwerking met Jan Warrinnier, kinesitherapeut en gedreven tai chi beoefenaar.

Info: Jan Warrinnier, 0489 60 81 92
Inschrijvingen: Ludwig, 0473 34 61 14, ludwig.fortan@telenet.be

ParkiPong - ParkiFlow in samenwerking met TTK Real

Tijdens ParkiPong wordt de heilzame werking van beweging gecombineerd met een potje breintraining. Maak op jouw tempo kennis met tafeltennis, leer nieuwe technieken en verfijn je skills. Het hoofddoel is bewegen en fun hebben, een dubbele dopamine winnaar.

ParkiPong gaat door in Mechelen en is een activiteit georganiseerd door contactgroep ParkiFlow, onder de warme vleugels van TTK Real.

Inschrijven: Wim, 0496 109 502, wim.de.brauwere@parkinsonliga.be
Dirk: 0483 58 81 25, dirk.vackier@parkinsonliga.be

Bewegingsuurtje - Noord-Limburg

Spieren soepel houden onder leiding van een ervaren kinesiste. Iedereen welkom!

Dit bewegingsuurtje in Lommel is een initiatief van contactgroep Noord-Limburg. De lessen worden gegeven door een ervaren kinesitherapeut.

Info: Herman, 0479 20 94 91, noord-limburg@parkinsonliga.be

Tussendoor wordt er ook gelachen en gezwanst zoals ze dat hier zeggen. En na de inspanning nodigen we je uit om gezellig bij te praten met een welverdiende versnapering. Reden genoeg om ons te komen vergezellen. Hopelijk tot binnenkort.
Herman

Fit en Actief - Gent

Bewegen is heel belangrijk voor onze gezondheid en ons welbevinden. De symptomen bij de ziekte van Parkinson worden positief beïnvloed door beweging. Stappen, starten, draaien, rechtop staan, evenwicht behouden… Het gaat allemaal vlotter als je oefent. Je voelt je fitter en bewegen in groep is gewoon leuk.

Fit en Actief Gent is een initiatief van contactgroep Gent en de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie Gent. Er wordt gewerkt met reeksen van 10 beurten. De begeleiding gebeurt door ervaren kinesitherapeuten.

Info en inschrijvingen: Annie Moens, 09 221 31 99, gent@parkinsonliga.be

ParkinsON-A-ROLL & ParkinsON-Track - Gent

De Lokale Dienstencentra Gent, de Hersenletselpraktijk en contactgroep Gent van de Vlaamse Parkinson Liga organiseren lessenreeksen met aangepaste bewegingsoefeningen voor mensen met de ziekte van Parkinson. De bedoeling is om op een plezante manier te werken aan je fitheid en conditie, partners kunnen gratis meedoen. De lessen worden gegeven door Yara Buyck, kinesitherapeut in de Hersenletselpraktijk.

De lessen gaan door in Gent.

Info en inschrijvingen: Ellen Janssens, ellen.janssens2@stad.gent of 09 266 30 50.

Aquafitnessen met parkinson - ParkiSwim

Parkiswim is een soort aquafitness waarbij er met gerichte oefeningen in het water wordt ingezet op kracht, stabiliteit, mobiliteit, coördinatie en cognitie. Het voordeel van hydrotherapie tegenover sporten op begane grond is dat het water de zwaartekracht tegenwerkt. Zo kan je grote bewegingen maken. Daarnaast belast zwemmen je gewrichten veel minder en stimuleert de druk van het water de bloedsomloop, waardoor er minder stijfheid optreedt.

ParkiSwim vindt plaats in Wachtebeke, Brugge en Antwerpen en is een initiatief van Proswimlab

Info en inschrijvingen: Silke en Kevin, info@proswimlab.be en parkiswim.proswimlab.be

Parki Swim

Parkili

Parkili organiseert diverse beweegactiviteiten doorheen Vlaanderen. Je kan onder andere bij hen terecht voor boksen, wandelen en work-outs.

Info: www.parkili.be

Parkili

Action Parkinson

De vzw Action Parkinson bieden een reeks aangepaste fysieke activiteiten aan in Brussel. Je kan er in groep deelnemen aan lessen nordic walking, boksen, onderhoudsgym, Kinesiphilia-dansworkshops, tango, en Qi Gong.

Deze activiteiten vinden plaats in Brussel.

Info: www.actionparkinson.be

ParkiYoga

ParkiYoga is yoga die speciaal ontwikkeld is voor mensen met de ziekte van Parkinson of die Parkinsonisme hebben. Yoga is voor mensen met parkinson een ongelooflijk hulpmiddel om zo lang mogelijk soepel en beweeglijk te blijven. Bovendien helpt yoga om het vertrouwen in jezelf en je lichaam te vergroten. Je kan enkel deelnemen aan deze lessen in de vorm van een reeks. Een losse les volgen kan niet.

ParkiYoga vindt plaats in Deurne en is een initiatief van Namaste-Yoga. De lessen worden gegeven door ParkiYoga-docente An Lamberechts.

Info: An Lamberechts, 0485 08 68 65, namasteyogadeurne@gmail.com

Tai Chi aan zee

Bij Tai Chi aan zee kan je terecht voor lessen tai chi die aangepast zijn voor mensen met parkinson, MS of fibromyalgie.

De lessen gaan door in Oostende.

Info: Hannelore Ackaert, 0476 34 96 20, yangtaichiaanzee@gmail.com,
www.taichiaanzee.be

Parkinson Sport Opwijk

Bij Parkinson Sport kan je wekelijks terecht voor een sessie badminton of parkiboks. Ook wandelen en fietsen doen ze regelmatig!

Deze lessen gaan door in Opwijk.

Info: parkinsonsport@shuttlesopwijk.be of www.shuttlesopwijk.be

Logo Parkinson Sport35764

Bewegen in Pelt

Beweegsessies met laagdrempelige oefeningen op maat voor personen met parkinson en parkinsonisme. Iedereen beweegt op eigen niveau en tempo. De oefeningen focussen op kracht, lenigheid en tempo, al dan niet met bijhorend materiaal.

Deze beweegsessies vinden plaats in Pelt en zijn een initiatief van Provinciaal G-sportcentrum Dommelhof. De sessies worden gegeven door Mariska Meijer, kinesitherapeute, en Isabelle de Nobel, parkinsondiëtiste en yogadocente.

Info en inschrijvingen: gsportdommelhof@limburg.be, 011 80 50 37. Geef een seintje bij mobiliteitsproblemen.

Parki Move Respiro Rotselaar

Respiro biedt met Parki Move trainingssessies aan waarbij de focus ligt op specifieke problemen die frequent voorkomen bij parkinson. Er wordt geoefend op kracht, flexibiliteit, snelheid, coördinatie en cognitie tijdens de training. Deze lessen vinden plaats in kleine groepen ingedeeld per niveau onder begeleiding van een ervaren neurologisch kinesitherapeut.

Alle trainingssessies gaan door in Rotselaar.

Info: info@respiro.be en www.respiro.be


Respirologo outline transparante achtergrond

Kinoptima Berendrecht

Kinoptima biedt groepstrainingen aan voor mensen met Parkinson of andere neurologische aandoening, waarbij de nadruk wordt gelegd op evenwicht, kracht, stabiliteit, coördinatie en beweeglijkheid. De trainingen worden gegeven door een gespecialiseerde kinesitherapeut en vinden plaats in kleine groep.

De groepstrainingen vinden plaats in Berendrecht.

Info: info@kinoptima.be en www.kinoptima.be/sport


Reval'eau Hove

Bij Reval'eau kan je terecht indien je in groep wil trainen op jouw maat. Er is een lessenreeks in een oefenzaal voor jonge personen met parkinson of een vrij recente diagnose (FIT), en een lessenreeks in het water, die voor elk niveau aan te passen is (SWIM). De lessenreeksen worden gegeven door een gespecialiseerde kinesitherapeut.

Alle lessen gaan door in Hove.

Info: info@revaleau.be en 0478 73 10 45

Logo Revaleau

Bar Fit Herent

Bij Bar Fit Parkinson kan je terecht voor een specifiek training- en revalidatieprogramma, met de nadruk op kracht, flexibiliteit, dubbeltaken, stabiliteit, coördinatie en cognitie. Meer interesse in boksen? Ook daarvoor kan je binnenkort terecht bij Bar Fit. Alle lessen vinden plaats in kleine groep. Achteraf kan je nog even blijven napraten in onze gezellige bar.

Alle trainingssessies gaan door in Herent.

Info: info@bar-fit.be, www.bar-fit.be of 016 47 78 89.

Logo bar fit beige achtergrond Tekengebied 1

Maisin Sint-Joris-Weert

Bij kinepraktijk Maisin kan je terecht voor groepslessen voor personen met de ziekte van Parkinson, multiple sclerose of aanverwante aandoeningen. Tijdens deze groepslessen wordt elke week het accent gelegd op twee specifieke onderwerpen. Rond deze onderwerpen wordt dan telkens een half uur in groep geoefend. Zo komen de volgende onderwerpen afwisselend aan bod: evenwicht en kracht, fijne motoriek, boksen, dubbeltaken, cognitieve taken, lenigheid en stretchen.

Daarnaast worden ook groepslessen parkiboks aangeboden. Dit bewegingsprogramma is gebaseerd op elementen uit de bokssport en richt zich specifiek op mensen met parkinson.

Deze lessen vinden plaats in Sint-Joris-Weert.

Info: info@kinemaisin.be of 0493 41 01 59

Neuropraktijk Persoons Wilsele

Bij Neuropraktijk Persoons kan je terecht voor groepslessen voor personen met de ziekte van Parkinson, MS, na een beroerte,... Patiënten kunnen bij ons terecht voor yoga, boksen, grond en evenwichtsoefeningen. De lessen worden allemaal gegeven door neurokinesitherapeuten.

De groepslessen vinden plaats in Wilsele.

Info en inschrijvingen: 0476/684946, www.neuropraktijkpersoons.be

7800169

Fit en gezond - Sint-Niklaas

Sporten mag, bewegen moet! Deze groepstherapie voor parkinson patiënten onderhoudt en verbetert de conditie en de spierkracht. Er wordt ook gewerkt aan de preventie van valincidenten. Breng een voorschrift E-pathologie mee.

Fit en Gezond Sint-Niklaas is een initiatief van de revalidatieafdeling TREV van AZ Nikolaas. De begeleiding gebeurt door ervaren therapeuten.

Info: kinesist David, 03 760 22 44