Eens je de ziekte beter leert kennen en goed geïnformeerd bent over alle mogelijke behandelingen en ondersteuning zal je stilaan die zelfcontrole terug krijgen. Je beseft dat je zelf nog heel wat touwtjes in handen hebt om het leven te leiden dat jij voor ogen hebt, weliswaar een leven met parkinson. En dat je nog steeds sommige hobby’s kan beoefenen en kan genieten van de dingen die jij belangrijk vindt.

BAN Jessie

Wil je controle houden, denk dan hieraan:

  • Informeer je. Zorg ervoor dat je de ziekte, de symptomen en de behandelingen kent. Doe dat op je eigen tempo. Praat over je ziekte met je arts en andere zorgverstrekkers. Vraag hen het hemd van hun lijf als je daar behoefte aan hebt. En verlang een grondig antwoord op al je vragen. Jij moet verder met de ziekte en dat gaat beter op basis van correcte informatie.

  • Deel jouw informatie. Alleen jij weet hoe je je voelt, welke klachten je hebt, wat het effect en de bijwerkingen van medicatie zijn en waar je naar streeft ondanks sommige beperkingen. Vertel dit aan je omgeving en je zorgverstrekkers. Als je deze informatie deelt dan houden mensen hier ook rekening mee. Herhaal wat je belangrijk vindt als je merkt dat niet iedereen even goed naar je luistert.

Dit zijn twee interessante hulpmiddelen als je wil werken aan ‘zelfregie’.

Mijn positieve gezondheid

Positieve Gezondheid legt naast de ziekte, de klemtoon op de mensen zelf, hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. In Positieve Gezondheid staat een betekenisvol leven centraal. Dit model vraagt aan mensen wat ze zelf belangrijk vinden en willen veranderen.

Aan de hand van een spinnenweb breng je in kaart hoe je je gezondheid ervaart. Voel je je tevreden, gelukkig of eenzaam? Lukt het je om dagdagelijkse dingen te doen, zoals het huishouden? Beleef je plezier aan hobby’s of bezigheden?

Positieve Gezondheid kijkt naar zes dimensies van gezondheid en laat je stilstaan bij zeven aspecten binnen deze dimensie. Je vult het spinnenweb in en bespreekt de uitkomsten met iemand uit je omgeving of met je behandelend arts of andere zorgverstrekker.

Doelzoeker

Doelzoeker helpt je nadenken over wat je belangrijk vindt in je leven, wat je graag doet en wat je levenskwaliteit bezorgt. Het helpt je om concrete levensdoelen te formuleren. Als je zelf goed weet wat je doelen zijn, kan je het gesprek aangaan met je arts en de zorg daarop laat aansluiten. Je kan Doelzoeker zelfstandig invullen of samen met een vertrouwenspersoon.