Het overgrote deel van de mensen met parkinson krijgt af te rekenen met slaapproblemen. Het lijstje klachten is lang en varieert van slecht inslapen, vaak of te vroeg wakker worden, moeite met draaien, overmatige beweeglijkheid, krampen, dystonie (repetitieve, eerder trage, onvrijwillige bewegingen of abnormale houdingen) tot stijve spieren, onrustige benen, nachtelijk plassen, levendige dromen, verwardheid, depressie, angst, ademhalingsproblemen of plots overdag in slaap vallen. Deze slaapklachten kunnen voortvloeien uit de ziekte of uit de medicatie.

Vraag je je af of je wel genoeg slaapt? Hoeveel uren je slaapt of hoe vroeg je wakker wordt, is niet zo belangrijk. De vraag is of je je uitgerust voelt en overdag energiek functioneert.

Wacht niet te lang om slaapstoornissen aan te kaarten bij je behandelend arts of bij de parkinson-verpleegkundige. Eén nachtje slecht slapen haal je wel weer in, maar langdurige hinder verstoort je levenskwaliteit. Eens je de precieze oorzaak kent, is veel van die hinder op te lossen. Sommige mensen zijn geholpen met het toepassen van de regels voor een goede slaaphygiëne, anderen hebben een doorgedreven slaaptherapie nodig.

De medicatie aanpassen of een doorverwijzing naar een uroloog, een kinesitherapeut, een psycholoog of een slaapkliniek zijn andere mogelijke oplossingen. Een ergotherapeut kan je ook adviseren over hulpmiddelen voor in bed. Denk aan een glad onderlaken, een papegaai of een toiletstoel naast het bed.

Algemene tips voor een goede slaaphygiëne

  • Ga elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip slapen en sta ook altijd rond hetzelfde tijdstip op.
  • Beweeg overdag minstens een half uurtje.
  • Beperk middagdutjes tot een uur.
  • Vermijd ’s avonds cafeïne, nicotine, alcohol en zware maaltijden.
  • Bereid je ’s avonds voor op de nacht. Demp de lichten en zet het schermlicht van smartphones en tablets uit. Als het donker is, maakt je lichaam melatonine aan en dat maakt je slaperig.
  • Zorg voor een goede slaapkamertemperatuur – 18 °C is ideaal – en zet een raampje open als dat kan.
  • Overweeg oordopjes, een slaapmasker of verduisterende gordijnen als je snel gestoord bent.
  • Doe voor het slapengaan iets dat je ontspant. Herhaal dit elke dag en bouw zo een slaapritueel in.
  • Kijk niet hoe laat het is als je wakker wordt. Bedenk dat wakker worden tijdens je slaap normaal is, begin niet te piekeren en probeer rustig terug in te slapen.
  • Pieker je toch of lig je te woelen, sta dan op. Maak niet te veel licht en doe iets saai dat niet te veel inspanning vraagt. Ga pas terug slapen als je je moe voelt.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat
op het nummer 0478 96 16 80.