Partner-organisaties

De liga werkt graag samen met andere organisaties die zich inzetten voor meer levenskwaliteit voor mensen met parkinson.

Parkies kookatelier logo NL HOGE RESOLUTIE v3

Parki’s Kookatelier zorgt ervoor dat mensen met parkinson op een gezonde en lekkere manier eten. Soms komt dit in het gedrang door verlies van geur en smaak of slikproblemen. Ook de medicatie speelt een rol in het voedingspatroon van mensen met parkinson.
Parki's Kookatelier werd opgericht door Yves Meersman, zelf patiënt en kok van beroep.

Parkinson zorgwijzer vlaanderen logo

Parkinson Zorgwijzer Vlaanderen streeft naar interdisciplinaire topzorg voor personen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme-syndroom. Daarom leidt het jaarlijks verpleegkundigen, logopedisten, kinesisten, diëtisten, ergotherapeuten en (neuro)psychologen op tot experten in parkinsonzorg. Via de zorgzoeker kan je zien welke zorgverleners deze gespecialiseerde opleiding al gevolgd hebben.

Parkili invers2 555x382 png

Parkili wil het welzijn van Parki's en hun naasten verbeteren, door ze in beweging te krijgen, bewustmakingsacties op te zetten en door ze te stimuleren hun dromen waar te maken.
Het begon met de droom van parkinson patiënt Helwig om een hoge berg te beklimmen. Op 1 oktober 2017 stonden zeven lotgenoten samen met hun begeleiders aan de top van de Kilimanjaro. Het was zo’n fantastisch avontuur, dat ze besloten om ook andere parkinson patiënten de kans te geven om hun dromen waar te maken. Omdat je meer kan dan je denkt en meer steun krijgt dan je durft vermoeden.

Kinesiphilia

Kinesiphilia biedt dansworkshops voor iedereen met beginnende evenwichts-, coördinatie- of geheugenproblemen en vooral met parkinson. In samenwerking met de Vlaamse Parkinson Liga zijn er ondertussen drie regionale Kinesiphilia-dansgroepen actief.
Kinesiphilia Zaventem (Jenny Dekker 0478 61 57 28)
Kinesiphilia Merksem (Dirk Beckers 0476 62 76 23)
Kinesiphilia Turnhout (Simone Van Beurden 014 65 70 77)

Logo Medinet TV 1

Medinet.tv is een informatief platform met tips, getuigenissen en video’s voor mensen met parkinson en hun omgeving. Want meer weten is beter leven met je ziekte. Deze website maakt dankbaar gebruik van hun informatief video-materiaal.

Stop parkinson RGB

Hoop op doorbraak
Ook al tellen België en de wereld heel wat mensen met parkinson, toch worden ze vaak vergeten. De ziekte is voor grote farmabedrijven geen prioriteit, en dat betekent dat we zelf actie moeten ondernemen. Stop Parkinson vzw wil de ziekte terug in de spotlight plaatsen, om zo geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek.

Parkinson s europe logo print rgb

De European Parkinson’s Disease Association (EPDA) overkoepelt alle parkinson-organisaties in Europa. Ze bieden informatie en hulpmiddelen, vergroten het bewustzijn over de complexiteit en de impact van de ziekte en pleiten voor concrete beleidsveranderingen die de parkinson gemeenschap ten goede komt.

Logo AP Bleu 400 1

De vzw Action Parkinson is een ontmoetingsplaats in Brussel voor mensen met parkinson. Elke week bieden zij een reeks aangepaste fysieke activiteiten aan. Je kan er in groep deelnemen aan lessen nordic walking, boksen, spieropbouwende gymnastiek, valpreventie, kinesiphilia-dansworkshops, tango en Qi Gong. Action Parkinson organiseert ook thematische bijeenkomsten, gespreksgroepen en cognitieve oefensessies. Inwoners van Brussel kunnen er ervaringen en informatie delen.

Association Parkinson

Onze Waalse vrienden bieden nagenoeg dezelfde ondersteuning aan mensen met parkinson in het zuidelijke deel van ons land. APK informeert over de verschillende aspecten van de ziekte en over de sociaal-administratieve dienstverlening die voorhanden is. Ze bieden lokale ondersteuning, stimuleren wetenschappelijk onderzoek en training en specialisatie van zorgprofessionals.