Hoe jonger je bent op het moment dat je de diagnose ‘parkinson’ krijgt, hoe groter de impact op je sociale leven. Je werkt nog, hebt jonge kinderen in huis, gaat wekelijks sporten, spreekt regelmatig af met vrienden … Hoe ga je dan om met de ziekte? Hoe breng je de anderen op de hoogte? Speciaal voor deze groep jongere mensen met parkinson richtte de Vlaamse Parkinson Liga een aparte werking op.

‘Ik ben jong en ik heb parkinson.’ Het is geen leuke boodschap om mee naar buiten te treden, zeker niet tegen onbekenden. Toch kunnen net zij je vaak het beste helpen: ervaringsdeskundigen. Daarom dat er een afgeschermde Facebookgroep bestaat voor personen die op jonge leeftijd met parkinson leven. Wil je graag eens je licht opsteken bij andere jonge mensen, stuur ons dan bericht . Na een kennismakingsgesprek ontvang je een uitnodiging van de groep.

Facebook Emblème

Enkele praktische tips

Na de diagnose komen de vragen: Hoe ga ik om met de ziekte? Welke behandelingen kan/moet ik nu opstarten? Wat met de extra medische kosten? Kan ik nog verzekeringen aanvragen? Mag ik nog gaan werken? Moet ik de auto laten staan? Wij bundelden de antwoorden op de meest gestelde vragen in tien praktische tips.

Wat doen succesvolle aanpassers?

Ad Nouws specialiseerde zich als psycholoog in de behandeling van de ziekte van Parkinson. Hij gaf talrijke lezingen voor vakgenoten en bij praatgroepen. Daarnaast publiceerde hij ook twee boeken over ‘het parkinsonverhaal’. Nouws ontdekte tien handvaten in het handelen van succesvolle aanpassers, welke we graag meegeven.

Praten helpt

Personen met parkinson, hun partners en mantelzorgers, professionele zorgverstrekkers ... Zij weten hoe parkinson het leven stuurt en staan dan ook graag voor je klaar in de regiogroepen. Op deze regionale bijeenkomsten ben je geen uitzondering, maar maak je deel uit van een groep waarin je jezelf herkent en waar iedereen welkom is die zich vragen stelt over parkinson. Je ervaart verbondenheid met je lotgenoten, hebt vaak aan één woord genoeg. Blijf niet met je zorgen zitten. Praat erover!

Handen op boom-gekropt

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat op het nummer 0478 96 16 80.

Wil jij Jong VPL steunen?

Je kan je gift altijd specifiek aan hen overmaken door de vermelding ‘gift jong VPL'.