Apomorfine behoort tot de groep dopamine-agonisten en wordt vooral bij complexe en ernstige parkinsonverschijnselen voorgeschreven. Uitgesproken spierstijfheid, spierkramp en bewegingsstoornissen zijn hiermee te behandelen.

Deze medicatie is  echter niet oraal in te nemen, maar kan enkel worden toegediend via een onderhuidse (subcutane) inspuiting. Het is vooral bedoeld als extra therapie om de moeilijke 'off-momenten' te doorbreken. Dit gebeurt door gebruik van de Apo-Go-Pen®, waarbij de persoon met parkinson zelf de nodige injecties geeft in de huid van de buik, de bovenarm of het bovenbeen.

Als er een meer constante toediening nodig is, kiest men eerder voor het gebruik van een apomorfinepomp. Deze pomp is vooralsnog niet op de Belgische geneesmiddelenmarkt beschikbaar en terugbetaald. Enkel de Apo-Go-Pen® wordt momenteel terugbetaald.

Het  meest gekende nadeel van een behandeling met apomorfine is de ernstige misselijkheid. Ook bloeddrukdalingen zijn niet ongewoon, met duizeligheid en flauwvallen tot gevolg.

Let op

De Vlaamse Parkinson Liga heeft niet de bevoegdheid om specifieke vragen van medische aard te beantwoorden. Voor meer informatie over deze procedure verwijzen we je door naar je behandelende arts.