Diagnose en behandeling van parkinson

Diagnostisering

De eerste symptomen van parkinson zijn nog mild en niet specifiek, maar veroorzaken logischerwijs wel al onrust. Het voelt niet goed, die trillende hand of die onbedoelde traagheid. Een goede behandeling van de symptomen is voorhanden en kan de onzekerheid bij patiënten en hun familie deels wegnemen. Maar dan moet er eerst wel de juiste diagnose worden gesteld.

Bij de diagnostisering kijkt de neuroloog daarom goed naar de uiterlijke verschijnselen die iemand heeft. Er vindt alvast een eerste lichamelijk onderzoek plaats in de spreekkamer. Om andere ziekten uit te sluiten wordt er soms een MRI en/of een DAT-scan gemaakt.

Bij een vermoeden van parkinson wordt er vaak het medicijn levodopa voorgeschreven. De reactie hierop kan de diagnose bevestigen. Mensen met parkinson reageren namelijk goed op dit medicijn, terwijl mensen met deels vergelijkbare symptomen (bijvoorbeeld atypische parkinsonismen) minder goed reageren.

In 2021 ontwikkelde de liga een informatiepakket op maat van mensen die net de diagnose krijgen. Het pakket bestaat uit een brochure en zeven filmpjes waarin mensen hun tips delen.

Symptomatische behandeling

Parkinson is een chronische aandoening, waarbij genezing tot op heden niet voorkomt. De ziekte stoppen lukt ook nog niet, maar met de juiste behandeling en medicatie kunnen de symptomen wel worden gecontroleerd.

Medicijnen

De keuze voor bepaalde (combinaties van) medicijnen is zeer persoonlijk. We zetten een aantal gekende medicijnen op een rij:

  • levodopa
  • MAO-B-remmers
  • dopamine-agonisten
  • anticholinergica
  • amantadine

Geavanceerde behandelingen

Wanneer er ondanks de medicijnen te veel ernstige klachten of bijwerkingen zijn, kunnen intensievere behandelingen overwogen worden, zoals:

  • apomorfine
  • een pomp met Duodopa® of Lecigimon®
  • diepe hersenstimulatie

Ondersteunende behandelingen

Logopedie, kinesitherapie en ergotherapie kunnen al van in de beginfase van parkinson de symptomen helpen beheersen.

  • kinesitherapie
  • psychologie
  • logopedie
  • ergotherapie

Ook interessant

Het ziekteverloop

Bibberen is een van de meest gekende symptomen van parkinson, een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen. In België leven naar schatting 50.000 mensen met deze diagnose. Man, vrouw, jong, oud. Parkinson discrimineert niet. Wel verloopt de ziekte bij iedereen anders, waardoor deze steeds om een specialistische aanpak vraagt.

Vriendinnen

Het belang van bewegen

Als de spieren niet meer mee willen, voelt sporten zo vermoeiend aan. En toch mag je vooral niet stoppen met bewegen! Door regelmatig en op een verantwoorde manier te bewegen houd je je conditie en kracht net op peil. Je houdt de symptomen van parkinson beter onder controle en verlaagt meteen ook de kans op andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht en botontkalking. Dertig minuutjes bewegen per dag. Wij weten dat je het kunt!

Loper gras
Ik heb parkinson, maar parkinson heeft mij niet!
Christine Ackaert