Dit medicijn versterkt de dopaminewerking een beetje, maar zet vooral een rem op de glutamaatreceptor in de hersenen, die net als de dopaminereceptor betrokken is bij de beweging van het lichaam.

In België is amantadine niet langer beschikbaar, maar deze medicatie wordt wel nog regelmatig ingevoerd vanuit de buurlanden, zoals onder meer Symmetrel® uit Nederland.

Effect

Amantadine heeft een positief effect op de bewegingstraagheid en de spierstijfheid van personen met parkinson. Vermoeidheidsklachten nemen vaak af en de aanwezige dopamine wordt beter gebruikt. De overbeweeglijkheid als bijwerking van levodopa wordt met behulp van een hoge dosis amantadine eveneens soms onderdrukt.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van medicatie zijn bij iedereen anders en komen zelden allemaal samen voor. Bij amantadine kunnen de volgende bijwerkingen optreden: misselijkheid, droge mond, duizeligheid bij het opstaan, wazig zien, trage stoelgang, soms nervositeit, veel oedeem en afwijkingen aan de huid van de benen. De medicijnen ’s avonds innemen kan tot slapeloosheid leiden.

LET OP: wanen en hallucinaties treden relatief vaak op bij deze medicatie. Het gebruik van amantadine wordt daarom afgeraden voor oudere mensen en personen met een cognitieve stoornis.