Wanneer en hoe innemen?

Om goed te functioneren is het belangrijk dat je de medicatie op het juiste uur inneemt, zodat schommelingen van de concentratie in het bloed worden vermeden.

Levodopa kan het niet zo goed vinden met eiwitten. Neem de medicatie daarom voor de maaltijd of 45 minuten erna. Dierlijke eiwitten vertragen de maagpassage van de medicatie, waardoor de medicatie deels in de maag verteerd wordt en er minder actieve bestanddelen de twaalfvingerige darm bereiken. Daar geraakt de medicatie nochtans het best door de darmwand en zo tot in de bloedbaan. Een vetlaag van yoghurt of melk kan dit proces ook daar bemoeilijken.

Melk&Koek

Een combinatie met warme drank is voor de meeste soorten medicatie te vermijden. De warme drank breekt de beschermende laag van de medicatie te vroeg af en laat de werkende bestanddelen te vlug vrij. Ook tijdelijke misselijkheid of braken komt weleens voor kort na een inname met warme drank. Je koffie of thee moet je daarom niet laten koud worden, maar neem je medicatie wel ervoor of erna in met een frisse drank.

Warme drank

Wat als je je medicatie vergat te nemen?

Ben je je medicatie vergeten te nemen, haal dit dan zo snel mogelijk in. Verplaats hierbij de geplande volgende inname dan wel naar wat later om overdosering te voorkomen. Heb jij geen last ondervonden van de laattijdige inname en is het voorziene moment van de volgende dosis erg dichtbij (of zelfs ook al overschreden) laat de vergeten dosis dan gewoon achterwege. Ervaar je nadien alsnog ongemakken, raadpleeg dan je behandelende arts. Je dosering zelfstandig regelen is nooit een goed idee.

Moeite met slikken

Heb je met slikproblemen af te rekenen en verloopt de inname van je medicatie dus moeilijk, gebruik dan een van de volgende tips:

  • Neem je medicatie in met gekoelde dranken. Deze verbeteren vaak je slikreflex. Ook ingedikte vloeistoffen kunnen helpen, vraag hier eventueel om advies van een logopedist.
  • Zit goed recht bij het slikken.
  • Plet of deel je medicatie alleen als dit is toegestaan. Ga niet zomaar af op tips van derden, maar laat je informeren door de apotheker of – beter nog – je behandelende arts.

Pillendoosje met timer

Het moment van inname is bij parkinsonmedicatie echt essentieel. Een dosis vergeten doe je beter niet. Kan je je het exacte uur van je vorige inname niet herinneren, of ben je bang dat je het uur uit het oog zal verliezen? Dankzij het pillendoosje met timer word je tijdig aan je nieuwe dosis medicatie herinnerd. Stel tot 7 alarmen in per 24 uur. Komt een geluidsalarm je niet goed uit, kies dan voor het trilalarm. Subtiel én efficiënt, en te koop via deze webpagina.

Klok

Stopzetten medicatie

Een te snelle stopzetting van medicatie die je reeds lang inneemt, kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Stop deze medicatie daarom altijd onder begeleiding van uw neuroloog of behandelend arts.