De meest besproken behandelingen in de derde fase zijn de invasievere technieken zoals diepe hersenstimulatie, een pomp met Duodopa® of Lecigimon® of apomorfine. Deze ingrepen gaan vaak gepaard met angst voor complicaties. Tegelijkertijd koesteren zowel de persoon met parkinson als zijn omgeving de hoop op een betere controle van de ziekte na de ingreep. Het belangrijkste is dat deze stap steeds geïnformeerd wordt gezet. De liga stimuleert daarom contact met ervaringsdeskundigen en zorgverleners. Ook een bezoekje aan DBS Select, het patiëntenplatform over diepe hersenstimulatie van Health House in Leuven, kan wat duidelijkheid bieden.

Een tweede groep aan mogelijke behandelingen in de evenwichtsfase bestaat uit het gebruik van zeer eenvoudige hulpmiddelen, zoals een wandelstok, een rollator, een driewielfiets of een elektrische rolwagen. Deze hulpmiddelen dienen natuurlijk steeds afgestemd te worden op de noden van de persoon met parkinson. Gaat het om een rollator voor binnen of buiten? Is een (elektrische) tandem stabiel genoeg of krijgt de driewielfiets dan toch de voorkeur? Elektrisch klinkt tegenwoordig heel hip en snel, maar in sommige gevallen is een manuele rolstoel nog steeds veiliger. Door het beperkte reactievermogen van de persoon met parkinson kan de elektrische rolwagen al eens gevaarlijk zijn. Overleg met de zorgverleners en de omgeving is ook hier dus aan te raden.

Vrouw rolstoel

Als het geschrift van de persoon met parkinson problematisch klein wordt (micrografisch schrift), kunnen ze hiermee terecht bij een ergotherapeut en/of logopedist. Voor de mensen die thuis willen oefenen, biedt de Vlaamse Parkinson Liga een oefenblok aan.

Meer informatie

Klachten en symptomen in de derde fase

Welke symptomen spelen er op?

Een paar tips

Een aantal handvaten om de symptomen van parkinson de baas te kunnen.

De vijf fasen van parkinson

Een ruime omschrijving van de vijf fasen bij parkinson.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat
op het nummer 0478 96 16 80.