In fase drie van de ziekte van Parkinson zijn de symptomen uit de eerste twee fasen zodanig toegenomen dat de alledaagse handelingen echt moeilijk zijn geworden en er treden steeds meer evenwichtsproblemen op. Vanaf nu moet de persoon met parkinson regelmatig een beroep doen op een hulpmiddel om het comfort te verbeteren en de afhankelijkheid af te houden. Intensieve behandelingen zoals diepe hersenstimulatie, een pomp met Duodopa® of Lecigimon® en apomorfine komen in deze fase geregeld ter sprake.

Klachten en symptomen in de derde fase

In de derde fase nemen de bestaande klachten en symptomen van personen met parkinson steeds zwaardere proporties aan. Zo evolueert de traagheid en de stijfheid bij sommigen naar een erg voorovergebogen houding aan, waarbij propulsie (plotseling versnellen en niet meer kunnen stoppen) kan optreden

Behandeling in de derde fase

De meest besproken behandelingen in de derde fase zijn de invasievere technieken zoals diepe hersenstimulatie, een pomp met Duodopa® of Lecigmon® of apomorfine. Het belangrijkste is dat deze stap weloverwogen wordt gezet. De liga stimuleert daarom contact met ervaringsdeskundigen en zorgverleners.

Een paar tips

Wees duidelijk in je communicatie als je hulp wenst van anderen. Zeg waarmee ze jou kunnen helpen, geef aan wanneer je even rust nodig hebt … Counter medelijden door zelf het heft in handen te nemen!

Over de andere fasen

Fase 1 of unilaterale fase

De symptomen situeren zich aan één zijde van het lichaam.

Fase 2 of bilaterale fase

De symptomen situeren zich aan beide zijden van het lichaam.

Fase 4 of afhankelijkheidsfase

De persoon met parkinson heeft dagelijks hulp nodig om te functioneren.

Fase 5 of invaliderende fase

De persoon met parkinson is volledig zorgbehoevend.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat
op het nummer 0478 96 16 80.