De tweede fase in de ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door een uitbreiding van de symptomen van één zijde van het lichaam naar beide zijden. Waar een persoon met parkinson in de eerste fase een aantal symptomen nog kan wegsteken door de andere, ‘goede’ kant van zijn lichaam te gebruiken, lukt dat nu niet meer.

Ook automatische gedragingen zoals stappen, vlot communiceren en het uitvoeren van dubbeltaken (bv. stappen én praten) verlopen nu wat trager. De persoon met de ziekte van Parkinson moet vanaf de bilaterale fase voortdurend aandacht hebben voor zijn lichaam. Het lichaam moet instructies krijgen. Niets loopt meer vanzelf.

Naast een bijkomende revalidatie wordt ook psychologische hulp in deze fase soms al aangeraden. Het lichaam luistert niet meer en handelt als het ware op zijn eigen houtje; een beetje ‘relatietherapie’ voor lichaam en geest is dus best op zijn plaats.

Klachten en symptomen in de tweede fase

In de tweede fase lijken de symptomen soms exponentieel toe te nemen. Vooral de hoeveelheid aan symptomen valt op. Al moeten we hier wel nuanceren dat niemand plots alle symptomen vertoont en dat de symptomen zelf meestal ook niet extreem snel evolueren. Vanaf nu vallen de symptomen wel harder op, want ze vragen best wat van de persoon met parkinson zijn aandacht en zijn niet zo makkelijk meer weg te steken.

Behandeling in de tweede fase

In fase 2 van de ziekte is een invasieve behandelingsvorm zoals diepe hersenstimulatie, een pomp met Duodopa® of Lecigimon® of apomorfine vaak nog niet aan de orde. Voor de meeste mensen zal een combinatie van kinesitherapie, logopedie en hersengymnastiek voorlopig volstaan.

Een paar tips

Organiseer en structureer je dagelijkse leven. In fase 2 krijg je het al eens moeilijk met de kleinere dingen. Trek daarom genoeg tijd uit bij het aan- en uitkleden. Plan een ochtendritueel. Geef belangrijke voorwerpen zoals autosleutels en (zonne)bril een vaste plaats. Zo vind je ze gemakkelijk terug. Gewoonte en herhaling houd je vanaf nu het best te vriend.

Over de andere fasen

Fase 1 of unilaterale fase

De symptomen situeren zich aan één zijde van het lichaam.

Fase 3 of evenwichtsfase

Er treden evenwichtsproblemen op, maar de patiënt kan nog zelfstandig functioneren.

Fase 4 of afhankelijkheidsfase

De persoon met parkinson heeft dagelijks hulp nodig om te functioneren.

Fase 5 of invaliderende fase

De persoon met parkinson is volledig zorgbehoevend.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht van bel het secretariaat elke bezorging tussen 09u00 en 12u30
op het nummer 0478 96 16 80 .