De afhankelijkheidsfase legt niet alleen extra druk op de persoon met parkinson, maar ook op de directe omgeving. Mantelzorgers moeten steeds meer ondersteuning bieden, wat tot extra stress kan leiden. Communicatie staat in deze fase dus centraal: als je elkaar niet begrijpt, dan loopt het gegarandeerd ergens fout. Gelukkig zijn er ook in deze fase wel wat mogelijkheden om beide partijen te ondersteunen bij het doormaken van de ziekte.


Klachten en symptomen in de vierde fase

Vanaf de vierde fase moet de persoon met parkinson sterk op zijn omgeving gaan leunen. De druk op de mantelzorger(s) loopt op en een burn-out ligt algauw op de loer. Goede communicatie is daarom enorm belangrijk in deze fase.

Behandeling in de vierde fase

De focus verschuift stilaan van de motorische symptomen, welke zoveel mogelijk worden onderdrukt met de gekende medicatie en kinesitherapie, naar de psychologische symptomen.

Een paar tips

Een belangrijke tip in deze fase van de ziekte: heb aandacht voor je mantelzorger. Onderzoek heeft uitgewezen dat, door de stress die de ziekte van Parkinson met zich meebrengt, 4/10 partners van personen met deze ziekte depressief zijn of op instorten staan. Schakel daarom tijdig de hulp in van een derde (betaald of vrijwillig) om de zorg even over te nemen.

Over de andere fasen

Fase 1 of unilaterale fase

De symptomen situeren zich aan één zijde van het lichaam.

Fase 2 of bilaterale fase

De symptomen situeren zich aan beide zijden van het lichaam.

Fase 3 of evenwichtsfase

Er treden evenwichtsproblemen op, maar de patiënt kan nog zelfstandig functioneren.

Fase 5 of invaliderende fase

De persoon met parkinson is volledig zorgbehoevend.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat
op het nummer 0478 96 16 80.