De eerste symptomen van parkinson zijn beperkt en moeilijk herkenbaar. Mede daardoor wordt de ziekte niet zo vlug gediagnosticeerd. Bovendien zijn een groot aantal van deze symptomen in het begin nog weg te steken, wat de meeste mensen met parkinson ook doen. Uit schaamte of uit angst voor onbegrip. Nochtans kunnen we het belang van een goede communicatie niet hard genoeg beklemtonen. Pas als je de ziekte erkent, kan je omgeving de symptomen herkennen en er begrip voor opbrengen. Bovendien komt er een moment dat je de symptomen niet langer kan verbergen.

Hoe vlug de ziekte van Parkinson evolueert is van heel wat factoren afhankelijk. Over het algemeen evolueert de ziekte zeer traag. De ziekte is vandaag de dag nog steeds niet te genezen, maar door een combinatie van medicatie en revalidatie kunnen de symptomen wel worden gecontroleerd en kan de evolutie enigszins worden afgeremd. Gemiddeld genomen duurt het zo’n 10 à 25 jaren voordat de ziekte de gevorderde fasen bereikt. Mits aangepaste zorg is een persoon met parkinson dus best nog in staat een aangenaam leven te leiden.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een aantal factoren wel een indicatie vormen voor een vluggere degeneratie:

  • het ontwikkelen van de eerste symptomen op oudere leeftijd (> 75-80 jaar)
  • een gebrek aan tremor
  • de vroegtijdige ontwikkeling van gang- of evenwichtsproblemen met valaccidenten
  • de vroegtijdige ontwikkeling van spraak- of slikmoeilijkheden
  • de vroegtijdige ontwikkeling van cognitieve moeilijkheden of geheugenproblemen
  • het samen voorkomen van de ziekte met andere medische problemen (of behandelingen ervan), zoals artritis, een beroerte, hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten, urinaire problemen …

Klachten en symptomen in de eerste fase

Doordat er in de beginfase van de ziekte minder verschillende symptomen aanwezig zijn, en deze symptomen vaak ook bij andere aandoeningen passen, wordt de diagnose ‘parkinson’ dikwijls pas laat gesteld.

Behandeling in de eerste fase

De verschillende klachten bij het begin van parkinson zijn niet voldoende om de diagnose te kunnen stellen. Er is vaak tijd nodig om te zien hoe de klachten zich ontwikkelen.

Een paar tips

Actief blijven is de grootste sleutel voor het behoud van mobiliteit en onafhankelijkheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat intensief oefenen aan een frequentie van 30 minuten per dag neurologische symptomen verlicht en het risico op cardiovasculaire aandoeningen afremt.

Over de andere fasen

Fase 2 of bilaterale fase

De symptomen situeren zich aan beide zijden van het lichaam.

Fase 3 of evenwichtsfase

Er treden evenwichtsproblemen op, maar de patiënt kan nog zelfstandig functioneren.

Fase 4 of afhankelijkheidsfase

De persoon met parkinson heeft dagelijks hulp nodig om te functioneren.

Fase 5 of invaliderende fase

De persoon met parkinson is volledig zorgbehoevend.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat
op het nummer 0478 96 16 80.