Voor de meeste personen met parkinson zal in fase 2 een combinatie van kinesitherapie, logopedie en hersengymnastiek voorlopig volstaan

Een invasieve behandelingsvorm zoals diepe hersenstimulatie, een pomp met Duodopa® of Lecigmon® of apomorfine is hier vaak nog niet aan de orde. De persoon met parkinson kan wel steeds zijn neuroloog raadplegen over het geschikte moment voor een van deze interventies.

Blijven bewegen

Vanaf de bilaterale fase is een intensiever bewegingsprogramma zeker aan te raden. Door te bewegen worden de spieren en bloedsomloop gestimuleerd, waardoor het lichaam meer zuurstof binnenkrijgt en je je algemeen fitter voelt en meer energie krijgt.

Loper gras

Bovendien hebben enkele klinische studies reeds bewezen dat deze programma’s effectief verbetering meebrengen in de bewegingsmogelijkheden van de persoon met parkinson. Een veel voorkomende klacht in deze fase is een opspelende blokkage als gevolg van psychische en fysieke spanning. Relaxerende stretching- en algemene lichaamsoefeningen kunnen hier een oplossing bieden.

Hersengymnastiek

Zoals bij iedereen die ouder wordt, is het voor personen met parkinson nu een goed idee om naast de spieren ook de hersenen wat te trainen. Hersengymnastiek zoals denksport, gezelschapsspelletjes, sudoku’s, kruiswoordraadsels en puzzelen bevordert het redeneren en doet het reactievermogen toenemen.

Koffieopdebank

Als men dopaminerge middelen neemt, zal het de persoon met parkinson in deze fase zelden aan creativiteit ontbreken, want men toonde reeds aan dat deze behandeling hen soms creatiever maakt.

Slik- en schrijftherapie

Als er zich spraak- en slikproblemen voordoen, kan de persoon met parkinson steeds bij een gespecialiseerde logopedist terecht voor praktische adviezen over onder meer de houding, de techniek en het te hanteren eetgerei.

Kikker

Meer informatie

Klachten en symptomen in de tweede fase

Welke symptomen spelen er op?

Een paar tips

Een aantal handvaten om de symptomen van parkinson de baas te kunnen.

De vijf fasen van parkinson

Een ruime omschrijving van de vijf fasen bij parkinson.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat
op het nummer 0478 96 16 80.