De behandeling in de vijfde fase van de ziekte van Parkinson focust nog meer op comfortzorg in vergelijking met de eerdere fases. Revalideren blijft belangrijk, maar komt toch wat op de achtergrond te staan. Er kan een beroep gedaan worden op verpleegkundige hulp voor basisverzorging, kinesitherapie ter preventie van een pijnlijke verstijving van de spieren en gewrichten en logopedie om slikproblemen op te vangen en de communicatiekanalen open te houden.

Structurele en organisatorische aanpassingen in de thuissituatie zijn in deze fase noodzakelijk. Daarbij kan ook palliatieve hulp ingeschakeld worden. Het is een misvatting dat deze alleen maar ondersteuning in de eindfase biedt. Palliatieve hulp kan ook zeer nuttig advies geven voor het bevorderen van het comfort van de persoon met parkinson en van zijn nabije omgeving.

Vrouw rolstoel

Twee grotere ingrepen waar in de vijfde fase weleens over moet worden nagedacht zijn de plaatsing van een PEG-sonde (gastronomie) en een tracheacanule. De PEG-sonde wordt doorheen de buikwand rechtstreeks in de maag geplaatst om zo vocht, medicatie en indien nodig ook voeding toe te dienen. Vooral bij ernstige slikproblemen met het risico op overloop van voeding naar de luchtweg, een beperkte voedingsinname, te lage calorie-inname of te lage vochtinname kan deze ingreep een oplossing bieden.

De tracheacanule is een buisje dat vooraan in de hals, onder het strottenhoofd rechtstreeks in de luchtweg wordt geplaatst. De tracheacanule is omgeven door een opblaasbare mof die het buisje vastzet in de luchtweg. Het buisje biedt bescherming tegen overloop van voedsel en vocht (ook speeksel) naar de luchtwegen.

Bij de plaatsing van een tracheacanule passeert er geen lucht meer langs de stembanden, waardoor de stemproductie en bijgevolg een deel van de communicatie verdwijnt. Goede afspraken voor de ingreep en een gespecialiseerde logopedische behandeling zijn hier echt wel aan te raden.

Gele bloem

Meer informatie

Klachten en symptomen in de vijfde fase

Welke symptomen spelen er op?

Een paar tips

Een aantal handvaten om de symptomen van parkinson de baas te kunnen.

De vijf fasen van parkinson

Een ruime omschrijving van de vijf fasen bij parkinson.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat
op het nummer 0478 96 16 80.