Motorische symptomen

In de vijfde fase van de ziekte van Parkinson nemen de mobiele momenten af en de houdings- en evenwichtsstoornissen toe. Off-on-periodes wisselen mekaar snel af, de spraak wordt verder bemoeilijkt en er treden steeds meer slikproblemen op. De symptomen reageren in deze fase vaak minder goed op medicatie, dus wordt de hoeveelheid het best aangepast in overleg met de behandelende arts.

Koffie handen

Psychologische symptomen

De mentale achteruitgang zet zich door. Episodes van wisselende cognitieve mogelijkheden vertroebelen de interpretatie van de realiteit en de verwarring slaat toe. Dit kan leiden tot hallucinaties, achterdochtigheid en prikkelbaarheid. De alertheid neemt af en de persoon met de ziekte van Parkinson valt overdag steeds vaker in slaap.

Touw

Doorheen alle fasen van parkinson durft schuldgevoel al eens de kop opsteken voor alles wat jouw omgeving, partner en/of kinderen op zich moeten nemen. In deze fase van de ziekte gaat dat gevoel vaak nog harder schreeuwen. Tegelijkertijd is de onmacht ook groter: jouw positie binnen het gezin lijkt af te brokkelen en je hebt het gevoel jouw waardigheid te verliezen. Psychologische ondersteuning en een goede communicatie verdienen daarom wat extra aandacht tijdens deze fase.

Meer informatie

Behandeling in de vijfde fase

Welke acties worden er nu ondernomen om de symptomen aan te pakken?

Een paar tips

Een aantal handvaten om de symptomen van parkinson de baas te kunnen.

De vijf fasen van parkinson

Een ruime omschrijving van de vijf fasen bij parkinson.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht of bel het secretariaat
op het nummer 0478 96 16 80.